Erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin opiyat kullanım bozukluğunda klinik ve tedavi süreçlerine etkisi
Effects of adult attention deficit and hyperactivity symptoms on clinical and treatment course of patients with opioid use disorder
- Tez No: 433224
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEÇİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Opiyat Kullanım Bozukluğu, Erişkin DEHB, Dürtüsellik, Agresyon, Opioid use disorder, Adult ADHD, Impulsivity, Aggression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Opiyat Kullanım Bozukluğu (OPKB) tanısı almış kişilerde DEHB belirtileri, dürtsüsellik ve agresyon düzeyleri ve klinik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma Akdeniz Üniversitesi Alkol Madde Bağımlılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (AMBAUM) yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmaya yatarak tedavi olan DSM-5 tanı kriterlerine göre OPKB tanısı alan, görüşme sırasında yoksunluk belirtileri göstermeyen ve madde etkisinde olmayan 18-40 yaş aralığındaki toplam 100 hasta alındı. Kontrol grubu olarak hasta grubuyla benzer 50 sağlıklı gönüllü birey alındı. Tüm katılımcılara yüz yüze soru cevap şeklinde araştırmacılar tarafından geliştirilmiş araştırmanın amacına uygun yarı-yapılandırılmış Sosyodemografik ve Klinik Bilgi Formu ile birlikte Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Ölçeği, Buss-Perry Agresyon Ölçeği (BPAÖ), Barrat Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ) ve farklı olarak sadece araştırma grubuna Bağımlılık Profil İndeksi uygulandı. Veriler PASW 18 (SPSS/IBM, Chicago, IL, USA) kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmada OPKB grubunda; erişkin DEHB belirti düzeyi, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. OPKB olanların; %30'unun düşük, %36'sının orta, %34'ünün yüksek düzeyde erişkin DEHB belirtisine sahip olduğu tespit edildi. Yine erişkin DEHB belirti düzeyi ile eroin kullanma miktarı,süresi ve bırakma girişimi ve hastaneye yatış sayısı pozitif korelasyon gösterdi. Çalışmamızda BDÖ ve BPAÖ toplam puanları, OPKB grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksekti.Erişkin DEHB belirti düzeyi arttıkça BDÖ VE BPAÖ toplam puanları artmaktaydı. Sonuç: Erişkin DEHB belirtileri, dürtüsellik ve agresyon gibi özelliklerin OPKB riskini artırdığı gözlenmiştir. Bağımlılıkla mücadelede bu belirtileri görmek, tedavi ve takipte yarattığı sorunları bilmek önemlidir. Tedavi anlamında da bu noktaların üzerinde daha fazla durulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:The research goals of this study were to investigate ADHD symptoms, impulsivity and aggression levels; as well as the effects of these features on clinical characteristics, treatment and follow-ups of patients who are diagnosed with opioid use disorder (OUD). Method: 100 patients between the ages of 18-40 who were diagnosed with OUD (according to DSM-V diagnostic criteria) that were not under substance influence and showed no withdrawal symptoms at the time of the interview, were included in the study. A control group of 50 people were chosen who were matched with the patient group on age, gender and education and who had never had any psychiatric/psychologic treatment. All participants were given a Socio-demographic Data Form, ADHD Inventory, Buss-Perry Aggression Inventory (BPAI) and Barratt Impulsivity Inventory-11 (BDÖ). An Addiction Profile Index was applied only to the patient group. Data was analyzed using PASW 18 (SPSS/IBM Chicago, IL, USA). Finding: Adult ADHD symptom levels lead to higher risk behaviors such as intravenous heroin use, injector sharing, criminal activities and recruitment service penalties. Likewise there has been a positive correlation between the adult ADHD symptom levels and the amount and period of heroin use, the number of attempts to quit and hospitalization. In our study, the BPAI and BDÖ total scores of patient groups were significantly higher than the control groups. It was found that as the Adult ADHD symptom levels increase, BPAI and BDÖ total scores also scale up. Results: It has been observed that the risk of substance use increases with adult ADHD symptoms as well as impulsivity and aggression. And these subjects should be considered and focused on treatment wise.