Pediyatrik hasta grubunda intrakraniyal gelişimsel venöz anomalilerin lokalizasyonu, venöz drenajı ve morfometrik özelliklerinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of localization, venous drainage and morphometric properties of intracranial developmental venous anomalies by magnetic resonance imaging in pediatric patient group
- Tez No: 702205
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMET KAPAKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Beyin, gelişimsel venöz anomali, manyetik rezonans inceleme, pediyatrik hasta, Brain, developmantal venous anomaly, magnetic resonance imaging, pediatric patient
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Pediyatrik hastalarda intrakraniyal gelişimsel venöz anomali (GVA)'lerin lokalizasyonu, venöz drenajı ve morfometrik özelliklerini beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) çalışmaları ile değerlendirmek. Materyal ve Metot: 2013 – 2019 yılları arasında çekilen 0-16 yaş grubuna ait 5019 beyin MRG tetkiki çalışmaya dahil edildi. 5019 MRG tetkiki içinde ilgili sekans kriterlerini karşılayan 414 beyin MRG retrospektif olarak incelendi ve 110 hastada GVA tespit edildi. Hastalar, sayısal yoğunluklarına göre 0-11 yaş aralığındaki hastalar (Grup I) ve 12-16 yaş aralığındaki hastalar (Grup II) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her bir grup için GVA lokalizasyonu, venöz drenajı, aksiyel çapı ve longitudinal uzunlukları kaydedildi. Bulgular: Her iki grupta, GVA en sık frontal lobda yerleşim gösterdiği belirlendi. İkinci sıklıkta Grup I'de parietal lobda, Grup II'de ise serebellum serebellumda tesbit edildi. Venöz drenajlar ise her iki grupta en sık dural venlere, ikinci sıklıkta ise subependimal venlere gözlendi. Grup I hastalarda GVA'nın aksiyel çapı ortalama 2.4±0.34 mm, GVA'nın longitudinal uzunluğu ise ortalama 13.43±1.64 mm olarak ölçüldü. Grup II hastalarda GVA'nın aksiyel çapı ortalama 2.46±0.37 mm, longitudinal uzunluğu ise ortalama 14.58±1.79 mm olarak ölçüldü. Her iki grup arasında GVA'nın ortalama aksiyel çapı (p=0.438) ve longitudinal uzunluğu (p=0.524) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenemedi. Sonuç: Çalışmamızda pediyatrik hasta grubunda GVA en sık frontal lobda yerleşim göstermekte, en sık dural venlere drenaj göstermektedir. Gruplar arasında morfometrik ölçümler arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed the evaluation of localization, venous drainage and morphometric characteristics of intracranial developmental venous anomalies with brain magnetic resonance imaging (MRI) studies in pediatric patient group. Material and method: A total of 5019 brain MRI examinations of the 0-16 age group performed between 2013 and 2019 were included into the study. Among the 5019 MRI examinations, 414 brain MRI studies that met the relevant sequence criteria were retrospectively examined and developmantal venous anomaly (DVA) was detected in 110 pediatric patients. The patients were divided into two groups according to their numerical density as patients aged 0-11 (Group I) and patients between 12-16 years (Group II). The location, venous drainage, axial diameter and longitudinal lengths of DVA were recorded for each group. Results: In both groups, DVA was most commonly located in the frontal lobe. The second most common location was in the parietal lobe in Group I and in the cerebellum in Group II. Venous drainage pathway was the most common in the dural veins and the second in the subependymal veins in both groups. In group I patients, the mean axial diameter of DVA was 2.4 ± 0.34 mm and the mean longtudinal length of DVA was 13.43 ± 1.64 mm. In group II patients, the mean axial diameter of DVA was 2.46 ± 0.37 mm and the mean longitudinal length of DVA was 14.58 ± 1.79 mm. There was no statistically significant difference in both groups between the mean axial diameter of DVA (p = 0.438) and the mean longitudinal length of DVA (p = 0.524). Conclusion: In our study, DVA was the most frequently located in the frontal lobe, and it the most frequently drains into the dural veins in the pediatric patient group. There was no significant difference sbetween the groups in morphometric measurements.