Transplantasyon hastalarının deneyimlerinin incelenmesi:niteliksel çalışma
Review of the experiences of transplantation patients: aqualitative study
  1. Tez No: 702230
  2. Yazar: NEŞE BAYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Transplantasyon, Transplantasyon Sonrası, Hasta Deneyimi, Hemşirelik, Transplantation, Post-Transplantation, Patient Experience, Nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışma, transplantasyon sonrası hastaların yaşam deneyimlerini ve etkilerini incelenmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırma özel bir hastanenin transplantasyon merkezinde transplantasyon olup taburcu edilmiş ve üzerinden en az altı ay geçmiş 20 erişkin hasta ile gerçekleştirildi. Görüşmeler hastanenin toplantı odasında yüz yüze ve gizlilik esasına dayanılarak hastaların her birine kod (E-1, K-1 vb.) verilerek yapıldı.“Demografik Bilgi Formu”ve“Yapılandırılmamış Görüşme Formu”ve“Gönüllü Katılım Onam Formu”ile toplanan veriler aynı zamanda ses kayıt cihazına kaydedilip analiz edilerek temalar oluşturuldu ve değerlendirildi. Bulgular: Toplam 20 transplantasyon gerçekleşmiş hasta ile görüşülen çalışmada yaş ortalamasının 46-60 olduğu, cinsiyet açısından onbeş hastanın erkek, onüç hastanın transplantasyon sonrası çalışmaya devam etmediği ve onaltı hastanın çeşitli kronik hastalıklara sahip olduğu belirlendi. Hastaların önbeşi transplantasyon üzerinden geçen sürenin onüç ay ve üzeri olduğuı saptandı. Hastaların büyük çoğunluğu canlı böbrek transplantasyonu geçirmiş hastalar oluşturduğu belirlendi. Hastaların günlük ihtiyaçları karşılanmasında yardıma gereksinim duydukları, sosyal desteğe ihtiyaç duyan hastaların en çok aile bireylerinden destek aldıkları saptandı. Oniki hastanın uyku sorunu yaşadıkları ve psikolojik destek almadıkları belirlendi. Hastaların immünosüpresip tedaviye uyumları konusunda zorlandıkları ve ekonomik açıdan maddi yardıma ihtiyaç duydukları tespit edildi. Sonuç: Bu araştırma sonucuna dayanarak transplantasyon gerçekleşen hastalarda akılcı ilaç kullanımına uyumsuzluk, günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlük, sosyal izolasyon ve uyku sorunu yaşadıkları belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda transplantasyon sonrası hastaların yaşantılarında karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemeye ve ilaç kullanımına yönelik eğitim verilmesi, günlük ihtiyaçların desteklenmesi ve gerektiğinde psikolojik destek sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to examine the life experiences and effects of post-transplant patients. Material and Method: Qualitative conducted using research methods in this case science research method is the transplantation of the transplant center at a private hospital were discharged and carried out at least six months had passed with 20 adult patients. Interviews were conducted face-to-face in the meeting room of the hospital and on the basis of confidentiality , giving each patient a code (E-1, K-1, etc.). The data collected with the“Demographic Information Form”and“Unstructured Interview Form”and“Voluntary Participation Consent Form”were also recorded on a voice recorder, analyzed, and themes were created and evaluated. Results: In the study interviewed with 20 transplanted patients, the mean age was 41-60 years, in terms of gender, fifteen patients were male, thirteen did not continue to work after transplantation, and sixteen patients had various chronic diseases. Patients fifteen passing on the transplantation lasted thirteen were found to be months and older. It was determined that the majority of the patients were patients who had undergone living kidney transplantation. It was determined that the patients needed help in meeting their daily needs, and the patients who needed social support mostly received support from their family members. It was determined that twelve patients had sleep problems and did not receive psychological support. It has been determined that they need financial assistance financially . As a result: Based on the results of this study, it was determined that transplant patients experienced non-compliance with rational drug use , difficulty in meeting their daily needs, social isolation and sleep problems. In line with these results, it is recommended to provide training to minimize the difficulties faced by patients after transplantation and to use drugs, to support their daily needs, and to provide psychological support when necessary.