Üniversite öğrencilerinde dürtüsellik ve ebeveynlik biçimlerinin flört şiddetine yönelik tutumu yordaması
The prediction of attitudes towards dating violence by impulsivity and parenting styles in university students
  1. Tez No: 702274
  2. Yazar: MUKADDER BÜYÜKESKİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört Şiddetine Yönelik Tutum, Dürtüsellik, Ebeveynlik Biçimleri, Attitudes towards Dating Violence, Impulsiveness, Parenting Styles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde dürtüsellik ve ebeveynlik biçimlerinin flört şiddetine yönelik tutum üzerindeki yordayıcı etkilerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu belirlemede amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmış, ölçüt örnekleme koşulu olarak öğrencilerin aktif flört ilişkisi olması ya da geçmişte en az bir flört ilişkisi deneyimi yaşamış olması belirlenmiştir. Bu araştırma 495 kadın (% 56.5) ve 381 (% 43.5) erkek olmak üzere toplam 876 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama araçları olarak;“Flörtte Şiddete Yönelik Tutumlar Ölçekleri”,“Barrat Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu”,“Young Ebeveynlik Ölçeği”ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS Paket Programı aracılığıyla betimsel istatikler, t-testi, tek yönlü ANOVA testi, Pearson korelasyon analizi, Spearman Rho korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada demografik değişkenlerden elde edilen verilere göre, üniversite öğrencilerinde erkeğin uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum, erkeğin uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum, kadının uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum ve kadının uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum, cinsiyete göre erkekler lehine farklılaşırken; yaş, anne eğitim ve baba eğitim düzeyi açısından farklılaşmamaktadır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre;erkeğin uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum ile dürtüsellik, aşırı izin verici/ sınırsız anne ve aşırı izin verici/ sınırsız baba ebeveynlik biçimleri arasında anlamlı pozitif ilişki görülmüştür. Erkeğin uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ile dürtüsellik, duygusal bakımdan yoksun bırakıcı anne, aşırı izin verici/ sınırsız anne, aşırı izin verici/ sınırsız baba ve cezalandırıcı baba ebeveynlik biçimleri arasında anlamlı pozitif ilişki tespit edilmiştir. Kadının uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum ile dürtüsellik, aşırı koruyucu/ evhamlı anne, koşullu/ başarı odaklı anne, aşırı izin verici/ sınırsız anne, aşırı koruyucu/ evhamlı baba, koşullu/ başarı odaklı baba, aşırı izin verici/ sınırsız baba, kötümser/ endişeli baba ve cezalandırıcı baba ebeveynlik biçimleri arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur.Kadının uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ile dürtüsellik, küçümseyici/ kusur bulucu anne, duygusal bakımdan yoksun bırakıcı anne, aşırı izin verici/ sınırsız anne, cezalandırıcı anne, küçümseyici/ kusur bulucu baba, aşırı koruyucu/ evhamlı baba, aşırı izin verici/ sınırsız baba ve cezalandırıcı baba ebeveynlik biçimleri arasında anlamlı pozitif ilişki görülmüştür. Araştırmada yapılan hiyerarşik regresyon sonuçlarına göre; erkeğin uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum, cinsiyet ve dürtüsellik değişkenleri tarafından pozitif yönde yordanmıştır. Erkeğin uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum, cinsiyet, dürtüsellik ve cezalandırıcı baba ebeveynlik biçimi tarafından pozitif yönde yordanmıştır. Kadının uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum, cinsiyet, dürtüsellik, aşırı koruyucu/ evhamlı baba ve koşullu/ başarı odaklı baba ebeveynlik biçimi tarafından pozitif yönde yordanırken, aşırı koruyucu/ evhamlı anne ebeveynlik biçimi tarafından negatif yönde yordanmıştır. Kadının uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum cinsiyet, dürtüsellik ve aşırı koruyucu baba ebeveynlik biçimi tarafından pozitif yönde yordanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the predictive effects of impulsiveness and parenting styles on the university students' attitudes towards dating violence. Correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The criterion sampling, one of the purposeful sampling methods, was used to determine the study group of the research, and it was determined that the student has an active dating relationship or had at least one dating experience in the past, as a criterion sampling condition. This research was conducted with a total of 876 university students, including 495 (56.5%) women and 381 (43.5%) men. As data collection tools in the research,“The Attitudes towards Dating Violence Scales”,“Barrat Impulsiveness Scale-Brief Form”,“Young Parenting Inventory”and Personal Information Form were used. The analysis of the data was made using the SPSS Package Program using descriptive statistics, t-test, one-way ANOVA test, Pearson correlation analysis, Spearman Rho correlation analysis and hierarchical regression analysis. According to the data obtained from the demographic variables in the study, while the attitudes towards psychological violence perpetrated by men, attitudes towards physical violence perpetrated by men, attitudes towards psychological violence perpetrated by women and attitudes toward physical violence perpetrated by women differ in favor of men according to gender; it does not differ in terms of age, mother's education and father's education level. According to the results obtained from this research,a significant positive relationship was observed between the attitude towards psychological violence perpetrated by men and impulsiveness and permissive/unlimited mother and permissive/unlimited father parenting styles. A significant positive relationship was found between attitude towards physical violence perpetrated by men and impulsiveness and emotionally depriving mother, permissive/unlimited mother, permissive/unlimited father, and punitive father parenting styles. A significant positive relationship was found between attitude towards psychological violence perpetrated by women and impulsiveness and overprotective/anxious mother, conditional/achievement focused mother, permissive/unlimited mother, over-protective/ anxious father, conditional/ achievement focused father, permissive/ unlimited father, pessimistic/ worried father and punitive father parenting styles. There was a significant positive relationship between attitudes towards physical violence perpetrated by women and impulsiveness and belittling/criticizing mother, emotionally depriving mother, permissive/unlimited mother, punitive mother, belittling/criticizing father, overprotective/ anxious father, permissive/ limitless father, and punitive father parenting styles. According to the hierarchical regression results in the research, attitudes towards psychological violence perpetrated by men were positively predicted by gender and impulsiveness variables. Attitudes towards physical violence perpetrated by men were positively predicted by gender, impulsiveness and punitive paternal parenting style. Attitudes towards psychological violence perpetrated by women were positively predicted by gender, impulsiveness, overprotective/anxious father and conditional/achievement focused father parenting style, while it was negatively predicted by overprotective/anxious mother parenting style. Attitudes towards physical violence perpetrated by women were positively predicted by gender, impulsiveness and overprotective father parenting style.