Üniversite öğrencilerinde aleksitimi ve dürtüsellik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzi̇ng the relati̇on between alexi̇thymi̇a and i̇mpulsi̇veness on uni̇versi̇ty students
  1. Tez No: 460713
  2. Yazar: SİMRU DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Dürtüsellik
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Aleksitimi yaygınlığının son yıllarda artış göstermesi ve bununla birlikte artan nüfus da göz önüne alındığında aleksitiminin toplum ruh sağlığı açısından oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Aleksitimi ile ilgili yapılan araştırmaların az sayıda olması ve literatüre katkıda bulunulması amacıyla bu çalışmada üniversite öğrencilerinde aleksitimi ve dürtüsellik arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma özel bir üniversitenin lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden rastgele seçilen 100 kişi ile yapılmıştır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyodemografik Veri Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Barrat Dürtüsellik Ölçeği kullanılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve verilerin analiz edilmesi işleminde SPSS.21 (Statistical Package For The Social Sciences) programı kullanılmıştır. Kişi, yüzde dağılımları için frekans tablosu, araştırmada kullanılan ölçekler ve toplam puanları için ortalama, standart sapma, en küçük ve en büyük değerler betimleyici istatistik tablo, ölçek alt boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi, iki kategorili değişkenlerin toplam puanları arasındaki farklılığın analizi için bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla kategorili değişkenlerin toplam puanları arasındaki farklılığın analizi için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve bağımlı değişkenin yordayıcılarının analizi için regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Toronto Aleksitimi Ölçeği'nin duyguları tanımada zorluk alt boyutu ile Barrat Dürtüsellik Ölçeği'nin tüm alt boyutları arasında ilişki bulunurken, Toronto Aleksitimi Ölçeği'nin duyguları ifade etmede zorluk alt boyutu ile Barrat Dürtüsellik Ölçeği'nin yalnızca plan yapmama alt boyutu ile dikkatte dürtüsellik boyutu arasında ilişki bulunmuştur. Toronto Aleksitimi Ölçeği'nin dışa dönük düşünce yapısı alt boyutu ile Barrat Dürtüsellik Ölçeği'nin yalnızca plan yapmama ve dikkatte dürtüsellik alt boyutu arasında ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
At present as a result of prevalence of alexithymia and rising population, alexithymia has a considerable implication on people's mental health. Because there is not enough research about Alexithymia, this analysis aims to examine the relation between impusiveness and alexithymia in order contribute the literature. The study has been done with 100 people who were chosen randomly from degree and master degree students at a private university. Data in the analysis were collected by using Sociodemographic Data Form, Toronto Alexithymia Scale and Barratt Impulsiveness Scal. Data was obtained by researcher from the group of examples and SPSS.21 (Statistical Package For The Social Sciences) program was used in terms of investigating the informations. Pearson Moments Multiplying Correlation Analysis was used to examine the link between frequency table for person percentages, average for the scales and total scores used in the research, standart deviation, descriptive statistics table for the smallest and the highest values and relationship between scale sub-dimensions. Independent samples test was utilized to analyze the diversity between total scored of two categorical variables, unilateral analysis of variance (ANOVA) was wielded to research total scores of variables with more than one categorical variable. Also, Regression Analysis was used as an intention of studying the analysis of predictors of dependent variable. According to the evidence that was gained from the research, it was found that there is a link between the difficulty in recognizing feelings subdimension of Toronto Alexithymia Scale and the bond among the entire subdimension of Barratt Impulsiveness Scale. Also, there is another link between the difficulty in expressing feelings subdimension of Toronto Alexithymia Scale and only being unable to plan subdimension of Barratt Impulsiveness Scale with impulsiveness subdimension in attentiveness. In addition, there has been a bond between the outward thinking structure subdimension of Toronto Alexithymia Scale and only being unable to plan the subdimension with impulsiveness in attentiveness of Barratt Impulsiveness Scale. Keyword: Alexithymia, Impulsiveness