Siyasal etik ve Aliya İzetbegoviç
Political ethics and Alija Izetbegoviç
- Tez No: 702276
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Aliya İzetbegoviç, Etik, Etik Kodlar, Siyasal Etik, Morality, Aliya İzetbegoviç, Ethic, Ethical Codes, Political Ethics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Siyasal etik, devletin ahlâki sorumluluğu ile ilgilenen temel bir kavramdır. Siyaset ve etik tartışmalarının kökeni Antik Yunan dönemine kadar gitmektedir. Etik kuramlar, siyasal etiğin düşünürler üzerinden farklı ele alındığını göstermektedir. Çalışmada siyasal etik kavramı, 1990-2000 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı yapmış Aliya İzetbegoviç üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmada söylem ve içerik analizi ile yarı yapılandırmış mülakat yöntemleri kullanılmıştır. Bu doğrultuda demokratik devletin işlevsel olabilmesi için toplumlarda etik değerlerin gelişmesi gerekmektedir. Ayrıca siyasetçilerin de etik kodlara sahip olması şarttır. Aliya İzetbegoviç‟in siyasal yaşamı, bilimsel ve metodolojik yöntemlerle değerlendirilerek ortaya koyulmuştur. Aliya İzetbegoviç siyasette etiği önceleyen ve demokratik bir yönetimin olmazsa olmazı olarak siyasal etiği gören siyasal etik çerçevesinde siyaset yapılması gerektiğini savunan bir siyasetçidir. Aliya İzetbegoviç demokratik değerler için önemli etik kodlara (adalet, erdem, eşitlik, dürüstlük, hukukilik, sorumluluk) sahip bir siyasi liderdir. Tüm hayatı boyunca bu değerleri önemsemiştir. Görev süresi boyunca ve özellikle Bosna Savaşı döneminde, siyasal etik ve etik kodlardan ödün vermemiştir.
Özet (Çeviri)
Political ethics is a fundamental concept that deals with the moral responsibility of the state. The origin of the political and ethical debates goes back to the Ancient Greek period. Ethical theories show that political ethics is handled differently by thinkers. In the study, the concept of political ethics was analyzed through Aliya Izetbegovic, who was the President of Bosnia and Herzegovina between 1990-2000. In the study discourse and content analysis and semi-structured interview methods were used. In this direction in order for the democratic state to be functional Ethical values need to be developed. In addition politicians must have ethical codes. The political life of Aliya İzzetbegovic has been revealed by evaluating with scientific and methodological methods. Aliya Izetbegovic is a politician who prioritizes ethics in politics and sees political ethics as the sine qua non of a democratic administration and argues that politics should be done within the framework of political ethics. Aliya Izetbegovic is a political leader who has important ethical codes (justice, virtue, equality, honesty, legality, responsibility) for democratic values. He has cared about these values all his life. During his tenure and especially during the Bosnian War, he did not compromise on political ethics and ethical codes.