Diş hekimlerinin kayropraktik tedavi ile ilgili bilgi düzeylerinin ve bakış açılarının değerlendirilmesi
Evaluation of dentists' knowledge levels and perspectives on chiropractic therapy
- Tez No: 702314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA ATAŞ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diş Hekimliği, Farkındalık, Kiropratik, Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu, Manipülasyon, Awareness, Chiropractic, Dentistry, Manipulation, Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızın amacı Türkiye'deki diş hekimlerinin kayropraktik tedaviye ilişkin bilgi düzeyi ve bakış açılarının belirlenmesidir. Çalışmaya İstanbul Sarıyer Ağız ve Diş Sağlığı merkezinde bulunan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden elli dokuz diş hekimi dahil edildi. Çevrimiçi anket yöntemiyle diş hekimlerine araştırmacılar tarafından oluşturulan kayropraktik tedavi hakkındaki bilgi, kayropraktik tedavinin etkinliği, kayropraktik eğitimin düzeyi, kayropraktik tedaviyi uygulayabilecek meslek grubu, temporomandibular eklem disfonksiyonunda kayropraktik tedavinin etkinliği ve temporomandibular eklem disfonksiyonunda kayropraktik tedaviye yönlendirme hakkındaki görüşlerini bildiren sorular yöneltildi. Diş hekimlerinin yüzde 84,7'si kayropraktik tedavi hakkında bilgi sahibi olduğunu, yüzde 62,7'si daha önce kayropraktik tedavi aldığını ve yüzde 67,8'i bilgilendirildikleri takdirde hasta yönlendirebileceklerini, yüzde 49,2'si kayropraktik tedavinin yardımcı bir tedavi olduğunu, yüzde 67,8'i kayropraktik eğitiminin doktora eğitimi olarak alınması gerektiğini, yüzde 59,3'ü kayropraktik tedavinin fizyoterapistler tarafından uygulanması gerektiğini ifade etti. Diş hekimlerinin kayropraktik tedavinin TMED'de bilimsel etkinliği gösterilmiş bir tedavi yöntemi olduğunu bilmediği belirlendi. Ancak diş hekimlerinin yüzde 94,9'unun TMED'li bireyleri kayropraktik eğitimi almış bir profesyonele yönlendirebileceği düşüncesine sahip olduğu tespit edildi. Diş hekimlerinin kayropraktik tedaviye karşı olmadığı, çoğunluğunun kayropraktik tedaviyi bildiği, kayropraktik tedaviyi yardımcı bir tedavi olarak gördüğü, kayropraktik eğitiminin doktora eğitimi olması gerektiği ve kayropraktik tedavinin fizyoterapistler tarafından uygulanması gerektiğini düşündüğü belirlendi. Dünyada diş hekimleri ile kayropraktik tedavi uygulayan uzmanların birlikte ekip olarak çalıştığı TMED konusunda diş hekimlerinin yeterli bilgiye sahip olmadığı, ancak TMED'li bireyleri kayropraktik tedaviye yönlendirebilecekleri sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the level of knowledge and perspectives of dentists in Turkey regarding chiropractic treatment. Fift-nine dentists who were in Istanbul Sarıyer Oral and Dental Health Center and voluntarily agreed to participate in the study were included in the study. The questions about the knowledge of the chiropractic treatment, the effectiveness of chiropractic treatment, the level of chiropractic education, the profession that can apply chiropractic treatment, the effectiveness of chiropractic treatment in temporamandibular joint dysfunction and referral to chiropractic treatment in temporamandibular joint dysfunction were asked via online questionnaire. 84.7 percent of dentists were infomed about chiropractic treatment, 62.7 percent have received chiropractic treatment before, 67.8 percent of them could refer patients if they we were informed, 49.2 percent of them thought chiropractic treatment is an adjunctive treatment, 67.8 percent of them stated that chiropractic education should be taken as a doctoral education, 59.3 percent of them stated that chiropractic treatment should be applied by physiotherapists. It was determined that the dentists did not know that chiropractic treatment is a treatment method with scientific effectiveness in TMED. However, it was determined that 94.9 percent of dentists had the idea that they could refer individuals with TMED to a professional with chiropractic treatment. It was determined that dentists were not against chiropractic treatment, most of them knew chiropractic treatment, thought chiropractic treatment as an adjunctive treatment, thought that chiropractic education should be doctoral education and that chiropractic treatment should be applied by physiotherapists. It was concluded that dentists do not have sufficient knowledge about TMED, where dentists and chiropractic specialists around the world work as a team, but they can refer individuals with TMED to chiropractic treatment.