Posterior bölgeye yerleştirilen kısa implantların, 'all-on-four' tekniğine göre uygulanan distal açılı implantlar üzerindeki stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmesi
Investigation of the effect of short implants placed in the posterior area on stress distribution on distalled angle implants applied according to 'all-on-four' technique using the finite element method
  1. Tez No: 702327
  2. Yazar: EREN ÖZİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemi, all-on-four”tekniği, kısa implantlar, stres, Dental implant, three-dimensional finite element analysis, all-on-four”, short implants, stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ''all-on-four'' tekniğinde, implantlar üzerine uygulanan kuvvetler nedeniyle kemik ve distal açılı implant üzerinde oluşan stresler ile posterior bölgeye yerleştirilen kısa implant arasındaki ilişkinin deneysel olarak araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 17° ve 30°“all-on-four”tekniğine göre yerleştirilmiş ve posterior bölgeye 4.1 mm, 4.8 mm çapında 4 mm uzunlığunda kısa implantlar yerleştirilmiştir.Toplam altı implant grubu , akrilik hibrit protez ve dişsiz mandibula modeli bilgisayar ortamında deneysel olarak hazırlandı. İmplantlar ''all-on-four'' tekniğine göre mandibula modeline yerleştirilerek akrilik hibrit protez ile model tamamlandı. Alt ikinci premolar dişin santral fossasından dik olarak 100N kuvvet uygulanarak implantlar üzerinde oluşan Von Mises stresleri ve kortikal ve spongioz kemik üzerinde oluşan principal stres değerleri üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile elde edildi. Bulgular: Posterior bölgeye 4.8 mm çapında 4 mm uzunluğunda kısa implant ilave edilen 30°“all-on-four”grubunda distal açılı implanta gelen Von Mises streslerinin daha düşük olduğu, distal açılı implant çevresinde ise hem kortikal hem de spongioz kemikte posterior bölgeye 4.8 mm çapında 4 mm uzunluğunda kısa implant ilave edilen 17°“all-on-four”grubunda daha az sıkışma kuvvetlerinin oluştuğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmanın verilerine göre; ''all-on-four'' tekniği kullanılarak yapılan implant cerrahisine ilave olarak posterior bölgede kısa implant kullanımının, implant ve çevreleyen kemik üzerinde daha az stres oluşturduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the relationship between the stresses on the bone and distal angled implant due to the forces applied on the implants and the short implant placed in the posterior region in the“all-on-four”technique. Material and Method: In this study, 17 ° and 30 ° were placed according to the“all-on-four”technique and short implants of 4.1 mm, 4.8 mm in diameter and 4 mm in length were placed in the posterior region. A total of six implant groups, acrylic hybrid prosthesis and edentulous mandible model were experimentally prepared in computer environment. The implants were placed in the mandible model according to the“all-on-four”technique and the model was completed with an acrylic hybrid prosthesis. Von Mises stresses on implants and principal stress values on cortical and cancellous bone were obtained by three-dimensional finite element analysis by applying 100N force vertically from the central fossa of the lower second premolar tooth. Results: It was observed that the von Mises stresses coming to the distal angled implant were lower in the 30 °“all-on-four”group, in which a 4.8 mm diameter 4 mm long short implant was added to the posterior region. Less compression forces were observed in the 17 °“all-on-four”group, in which a 4.8 mm diameter 4 mm long implant was added to the posterior region in both cortical and cancellous bone around the distal angle implant. Conclusion: According to the data of this study; In addition to implant surgery using the“all-on-four”technique, it was observed that the use of short implants in the posterior region puts less stress on the implant and the surrounding bone.