Malatyalı Necâti Divanı'nın dinî unsurlar bakımından incelenmesi
An analysis of the Necâti's Divan of Malatya in terms of religious element's
- Tez No: 702484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KORKUT ÇEÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Malatyalı Necâtî Divanı, Dinî unsurlar, İtikadi ve Kelamî Mefhumlar, İbadet, Ameller, MalatyalıNecâtî's Divan, Religious Elements, Faith and Theological Concepts, Worship, Deeds
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
“Malatyalı Necâti Divanı'nın Dinî Unsurlar Bakımından İncelenmesi”adlı bu çalışmada, 19.yüzyıl şairlerinden Malatyalı Necâti'nin Divanında geçen dinî unsurlar üzerinde durulmuştur. Divanda geçen dinî unsurlar tespit edilmiş;“İtikadi ve Kelami Konular ile İlgili Mefhumlar”ve“İbadetler ve Dinî Ameller ile İlgili Mefhumlar”olmak üzere iki bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde dinî kavramlar, Allah ve Allah'a tekabül eden lafızlar, Peygamber kıssaları, ayet ve hadis iktibasları ile dinî şahsiyetler ele alınırken, ikinci bölümde namaz, oruç, hac, zekât gibi ibadetler ele alınmıştır. Bu unsurların kullanımına göre şairin hangi konularda şiirler yazdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study titled“An Analysis of the Necâti's Divan(Collected Poems)of Malatya in terms of Religious Elements”, the religious elements in the Divan of Necâti from Malatya, one of the 19th century poets, were emphasized. The religious elements in the divan were identified; and it was examined in two parts,“The Concepts Related to Belief and Kalām”and“The Concepts Related to Worship and Religious Practices”. In the first part, religious concepts, Allah and the words corresponding to Allah, the parables of the Prophet, quotations of verses and hadiths and religious figures were discussed, while in the second part, worship such as prayer, fasting, pilgrimage and zakat are discussed. According to the use of these elements, it was revealed on which subjects the poet wrote poems.