Kullanıcı tarafından üretilen içerik ve dijital medyada birey-medya ilişkisi
User generated content and the individual-media relationship in digital media
- Tez No: 702491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital medya, kullanıcı tarafından üretilen içerik, medyanın Dönüşümü, birey-medya ilişkisi, Digital media, user-generated content, transformation of media, individual-media relationship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Dijital teknolojilerle birlikte kişiler arası iletişim ve kitle iletişim araçları iç içe geçmeye başlamış, bireyler kendi mesajlarını üretip bu mesajları kitlelere yayabilir hale gelmişlerdir. 2000li yıllardan itibaren sosyal medya platformları ve bu platformların toplam kullanıcı sayıları hızla artmış, bugün milyarlarla ifade edilen kullanıcı sayılarına ulaşmışlardır. İçerik üreten kullanıcılar bu platformlar üzerinden hem kitlelere ulaşabilme hem de gelir elde edebilme imkanlarına sahip olmuşlardır. Bu durum birey-medya ilişkisini dönüştürmüş, geleneksel medya çalışmalarında görüşleri medya tarafından şekillendirilen bireyler medya içeriklerini üretip medyayı şekillendirmeye başlamışlardır. Bu çalışmada iki araştırmaya yer verilmiştir. İlk araştırma çevrimiçi ortamda 1112 kişiyle gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilen verilerin yorumlanmasından oluşmaktadır. Bu araştırmada bireylerin hangi tip içerikler için hangi medya platformlarını takip ettikleri, dijital platformlarda içerik üretip üretmedikleri, içerik üreten bireylerin ürettikleri içerik karşılığında gelir elde edip etmedikleri gibi sorular üzerinden medya tercihleri değerlendirilmiştir. İkinci araştırma ise hem geleneksel medya tecrübesi olan hem de dijital medya platformlarında içerik üreten gazetecilerle yapılan derinlemesine mülakatların yorumlanmasından oluşmaktadır. Bu araştırmada mülakata katılan gazetecilerin dijitalleşmenin medyayı nasıl dönüştürdüğü, dijital medyanın geleneksel medyadan nasıl farklılaştığı, dijital platformların sunduğu imkanlar, dijital platformlardan gelir elde edip edemedikleri, gelir elde etmek için temel gerekliliklerin neler olduğu gibi sorulara yanıtları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With digital technologies, mass communication, and interpersonal communication beginning to combine, individuals have become able to produce their own messages and spread these messages to the masses. Beginning in the late 2000s, social media platforms and the number of users increased rapidly. Today, the total numbers of users are expressed in billions. Users who produce content have the opportunity to reach masses and generate income for their content through these platforms. This situation has transformed the individual-media relationship, while individuals whose views are shaped by media according to traditional media studies have begun to produce media content and shape media. In this study, two research are included. The first research offers the interpretation of the data obtained from an online survey conducted with the participation of 1112 people. Based on the survey, the media preferences of individuals were evaluated using questions such as which media platforms they prefer based on the type of content, whether they produce content on digital platforms, and whether they earn income from the content they produce. The second research consists of the interpretation of in-depth interviews with journalists who have traditional media experience and who produce content on digital media platforms. This part of the study evaluates the answers of the journalists who participated in the interviews to questions such as how digitalization transforms the media, how digital media differs from traditional media, the opportunities offered by digital platforms, whether they generate income from digital platforms and what the basic requirements for generating income on digital platforms are.