Assembly line balancing problem: Comparison of some heuristic procedures
  1. Tez No: 7025
  2. Yazar: HASAN ALİ METE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDAL EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seri üretim Hattı Dengeleme Problemi, Heuristic Yöntem, iş Elemanı, Dengeleme Gecikme Oranı iv, Assembly Line Balancing Problem, Heuristic Procedure, Work Element, Balance Delay Ratio 111
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET SERİ ÜRETİM HATTI DENGELEME PROBLEMİ: BAZI HEURISTIC ÇÖZÜMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI HASAN ALI METE Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Erdal Erel Ekim 1989, 58 sayfa Seri üretim hattı dengeleme problemi, iş elemanlarının belli sıra halindeki istasyonlara atanması olarak tanımlanır. Bu esnada iş elemanları arasındaki öncelik ilişkileri yerine getirilir ve toplam iş zamanı gibi bazı performans ölçüleri optimize edilir. Bu çalışmada, bazı heuristic metodlar incelenip, F-oranları ve iş çevrim zamanları sabit tutularak, 11 iş elemanından oluşan seri üretim hattı dengeleme problemi için kıyaslamaları yapılmıştır. Denemelerin sonucunda, seçilen 4 heuristic yöntem arasında belirli bir -fark olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSEMBLY LINE BALANCING PROBLEM: COMPARISONS OF SOME HEURISTIC PROCEDURES HASAN ALI METE Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Erdal Erel October 1989, 58 pages Assembly line balancing problem can be de-Fined as assigning tasks to an ordered sequence o-F stations, such that the precedence relations among the tasks are satisfied and some performance measure (e.g. total idle time) is optimized. In this work, some heuristic methods are examined and compared for an 11-element assembly line balancing problem for fixed F-ratios and cycle times. The results of the experiments show that there is no significant difference between the four selected heuristic procedures.