Bor parçacık katkılı kompozit malzemelerin mekanik ve tribolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation of the mechanical and tribological properties of boric acid reinforced composite materials
  1. Tez No: 702528
  2. Yazar: TANER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT YILDIRIM SARI, PROF. DR. KADİR TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma Dayanımı, Borik Asit, Çekme Testi, Hibrit Kompozit Malzemeler, Kompozit Malzemeler, Wear Resistance, Boric Acid, Tensile Test, Hybrid Composite Materials, Composite Materials
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, bor parçacıkları ile takviye edilmiş tek yön cam fiber/polyester reçineli, tek yön karbon fiber/polyester reçineli, çift yön cam fiber/polyester reçineli ve çift yön karbon fiber polyester reçineli kompozit malzemelerin mekanik ve tribolojik özellikleri deneysel yöntemlerle araştırılmıştır. Bor parçacığı olarak özgül ağırlığı 1,51 g/cm3 ve molekül ağırlığı 61,83 g/mol olan borik asit parçacıkları karıştırılmış polyester reçine kullanılarak, el yatırma yöntemi ile kompozit levhalar üretilmiştir. Parçacık takviyesi olarak ağırlıkça %1, %5 ve %10 oranlarında borik asit polyester reçine karışımı elde edilmiştir. Parçacık takviyesinin mekanik özellikler üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda parçacık oranının artmasına bağlı olarak aşınma direncinin bazı numunelerde neutral numunelere oranla %5 ile %50 oranları arasında arttığı ve yine bazı numunelerde çekme mukavemet dayanımının %32 seviyelerine kadar iyileştiği sonuçları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mechanical and tribological properties of unidirectional glass fiber/polyester resin, unidirectional carbon fiber/polyester resin, bidirectional glass fiber/polyester resin and bidirectional carbon fiber/polyester resin composite materials reinforced with boron particles have been investigated by experimental methods. Composite sheets were produced by hand lay-up method using polyester resin mixed with boric acid particles (H3BO3) with a specific gravity of 1.51 g/cm3 and a molecular weight of 61.83 g/mol, which were utilized as boron particles. As particle reinforcement, 1%, 5% and 10% boric acid polyester resin mixture was obtained. The effects of particle reinforcement on mechanical and tribological properties were investigated. As a result of the experimental studies, it was determined that, due to the increase in the particle ratio, the wear resistance increased by between the ratios 5% and 50% in some samples compared to the samples not reinforced with boric acid particles and the tensile strength improved up to 32% in some samples.