Tükürükle kontamine olmuş monolitik zirkonya seramiğin farklı yüzey işlemleri sonrası makaslama bağlanma dayanımı
Shear bond strength of saliva contaminated monolithic zirconia ceramics after different surface treatment
- Tez No: 702608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Monolitik zirkonya, tükürük kontaminasyonu, makaslama bağlanma dayanımı, Monolithic zirconia, saliva contamination, shear bond strength
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Estetik diş hekimliğinde zirkonya seramiklerinin kullanımı, biyouyumluluğu, estetik ve mekanik özellikleri nedeniyle hızla artmıştır. Zirkonya alt yapılı restorasyonlarda en sık görülen klinik başarısızlık üst yapı seramiğinde yaşanan kopmalardır. Son yıllarda bu dezavantajı ortadan kaldırmak amacıyla monolitik zirkonya seramikler tanıtılmıştır. Dental restorasyonların klinik provalar sırasında tükürük, kan ve silikon belirleyiciler ile kontamine olması kaçınılmazdır. Organik ve inorganik kontaminatlar sebebiyle restorasyonların diş ile olan bağlantıları önemli ölçüde zayıflar. Kontaminantları temizleyip bağlantı kuvvetini artırabilmek için mekanik ve kimyasal temizleme yöntemleri kullanılmaktadır. Son zamanlarda Ivoclar Vivadent AG (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichtenshtein) firması tarafından sodyum hidroksit ve zirkonyum oksit parçacıkları içeren yeni bir temizlik materyali (Ivoclean) geliştirilmiştir. Çalışmada yapay tükürük kontaminasyonu ve temizleme yöntemlerinin monolitik zirkonya seramiğinin rezin simanla bağlanma dayanımına olan etkisi incelenmiştir. In Coris TZI Y-TZP esaslı presinterize monolitik zirkonya bloklardan her grupta 15 adet örnek bulunacak şekilde 2mm kalınlığında örnekler elde edilmiştir. Örnekler yapay tükürükle kontamine edildikten sonra kontaminantlar hava-su spreyi, alkol, pomza, kumlama, Ivoclean ve kumlama işleminden sonra Ivoclean (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichtenshtein) uygulanarak uzaklaştırılmıştır. Bağlanma dayanımı değerlerinin karşılaştırılması için tüm seramiklere Panavia SA Cement Plus Automix self adeziv rezin simanı 6 mm çapında ve 3 mm kalınlığında olacak şekilde teflon aperey yardımıyla bağlanmıştır. Daha sonra örneklere 5000 devirlik termal siklus ile yaşlandırma yapılmıştır. Örneklere universal test cihazında 0,5 mm/dk yükleme hızıyla kopma oluncaya kadar kuvvet uygulanmıştır. Kopma tipleri stereomikroskopla sınıflandırılıp, SEM görüntüleri elde edilmiştir. Örneklerin kimyasal bileşimini belirlemek için Enerji Dağılım Spektroskopisi (EDS) yapılmıştır. Gruplara göre normal dağılan Fmax değerlerinin karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; makaslama bağlanma değerleri şu şekilde sıralanmaktadır : Kumlama+Ivoclean > kumlama > Ivoclean > Pomza > Hava-su > Kontrol > Alkol. Kumlama, Ivoclean ve kumlama+Ivoclean uygulamaları tükürük kontaminasyonundan sonraki bağlanma dayanımını artırmada başarılı bulunmuştur. Hava-su, pomza ve alkol uygulamalarında ise başarı gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Zirconia ceramics in aesthetic dentistry has increased rapidly due to its biocompatibility, aesthetic and mechanical properties. The most common clinical failure in zirconia-based restorations is veneer cracking or chipping.In recent years, monolithic zirconia ceramics have been introduced to eliminate this disadvantage. It is inevitable that dental restorations will be contaminated with saliva, blood and silicone markers during clinical try-in procedure. Due to organic and inorganic contaminants, the bonding of the restorations to the tooth is significantly weakened. Mechanical and chemical cleaning methods are used to clean contaminants to increase the bond strength. Recently, a new cleaning material containing sodium hydroxide and zirconium oxide particles has been developed by the company Ivoclar Vivadent AG (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichtenshtein). In this study, the effects of artificial saliva contamination and cleaning methods on the bond strength of monolithic zirconia ceramic with resin cement were investigated. 15 samples in 2mm thickness were obtained from In Coris TZI Y-TZP based presinterized monolithic zirconia blocks in each group. After the samples were contaminated with artificial saliva, the contaminants were removed by applying air-water spray, alcohol, pumice, sandblasting, Ivoclean (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichtenshtein) and application of Ivoclean after sandblasting. To compare the shear bond strength values, all ceramic specimens were bonded to Panavia SA Cement Plus Automix self-adhesive resin cement with a diameter of 6mm and a thickness 3mm using a teflon mold. Then the specimens were aged with 5000 thermocycling cyclus. The shear bond strength was applied at 0,5 mm/min until fracture in universal testing aparatus. The failure modes were classified with stereomicroscop and then SEM images were obtained. Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDS) was performed to determine the chemical composition of the samples. One-way analysis of variance was used to compare the normally distributed Fmax values according to the groups. According to the results of the study; While sandblasting, Ivoclean and Ivoclean after sandblasting applications were found to be successful in increasing the bond strength after saliva contamination, no success was observed in air-water, pumice and alcohol applications.