Özel gereksinimli çocuklarda (otizm, hafif zihinsel yetersizlik, özgül öğrenme güçlüğü) konuşma akıcısızlıklarının incelenmesi
Examination of speaking disfluences in children with special needs (autism, mild intellectual disability, specific learning disability)
  1. Tez No: 702615
  2. Yazar: ZEYNEP IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli çocuklarda akıcısızlık, konuşma akıcısızlığı, akıcısızlık, hızlı- bozuk konuşma ve kekemelik, Disfluency in children with special needs, speech disfluency, disfluency, cluttering and stuttering
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma ile özel gereksinimli çocuklarda konuşma akıcısızlığı normal akıcısızlık, kekemelik, hızlı- bozuk konuşma ve kekemelik+ HBK ve tipik akıcılık açısından incelenmiştir. Bu amaçla ÖÖG tanılı 71, OSB tanılı 7, HFZGB tanılı 44 çocuk çalışmaya katılmıştır. Akıcısızlıkların incelenmesi amacıyla her katılımcının konuşma örneği sohbet, dinlediği bir öyküyü ve görsel resimleri anlatma bağlamında video kaydı ile alınmıştır. Konuşma akıcısızlığında değerlendirilen yaş, cinsiyet, ailede kekemelik ve/ya HBK öyküsü verilerini toplamada oluşturulan 'Bilgi Formu' kullanılmıştır. Katılımcıların konuşma üretimlerindeki akıcısızlıklar ve özellikleri hazırlanan 'Veri Analiz Formu' ile incelenerek betimsel analizi yapılmıştır. Sonuç olarak özel gereksinim gruplarında gözlenen akıcısızlık tipi ve özelliklerinin farklılık gösterdiği, ailede kekemelik benzeri akıcısızlık ve/ya hızlı-bozuk konuşma öyküsü ile çocuklarda gözlenen akıcısızlıklar arasından anlamlı bir farkın (Ki-kare test; p>0,05) olmadığı görülmüştür. Normal akıcısızlık özelliği olarak doldurucuların ve sessiz duraklamaların anlamlı fark oluşturduğu bulunmuş, ÖÖG ve HFZGB olan katılımcılar tarafından ortalama olarak en sık doldurucular kullanılırken, OSB tanısı olan katılımcılar bütün sözcük tekrarı üretiminde bulunmuştur. Gruplar arasında akıcısızlıkların dağılımı cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, speech disfluency in children with special needs was examined in terms of normal disfluency, stuttering, cluttering and stuttering + cluttering and typical fluency. For this purpose, 71 children with spesific learning disability, 7 children with autism spectrum disorder and 44 children with mild intellectual disability participated in the study. In order to examine the disfluency, each participant's speech sample was recorded by video recording in the context of conversation, telling a story he listened to and visual pictures. The 'Information Form' was used to collect the age, gender, family history of stuttering and/or cluttering data evaluated in speech disfluency. The disfluency and features of the speech production of the participants were examined with the prepared 'Data Analysis Form' and a descriptive analysis was made. As a result, it was observed that the type and characteristics of disfluency observed in the special needs groups differed and It was found that there was no significant difference (Chi-square test; p>0.05) between family history of stuttering-like disfluencies and/or cluttering and those observed in children. It was found that fillers and silent pauses made a significant difference as a characteristic of normal dysfluency, while fillers were used most frequently on average by participants with stuttering like disfluency and mild intellectual disability, while participants with ASD produced whole word repetition. There was no significant difference in the distribution of disfluencies between the groups in terms of gender.