Pozitif psikoloji perspektifinden iman
Faith from the perspective of positive psychology
  1. Tez No: 702670
  2. Yazar: ALİ GÜRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoloji, din, maneviyat, iman, iyi olma, optimal insan işlevselliği, Positive psychology, religion, spirit, faith, well-being, optimal human functioning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Pozitif psikoloji, bireyin daha çok pozitif özelliklerine vurgu yapan güncel bilimsel bir disiplindir. Psikoloji tarihinde genellikle dine önyargılı ve olumsuz bakış açıları hakim olmuştur. Ancak pozitif psikoloji ile birlikte araştırmacılar; din, maneviyat ve ikisi ile ilişkili kavramları daha ayrıntılı, bilimsel ve önyargısız olarak incelemeye başlamışlardır. Hem dini alanın hem de manevi alanın merkezinde kutsalla ilişkili, kurumsal bağlamın içinde ve dışında olan ve her ikisinin özünü oluşturan ise imandır. İman, Peterson ve Seligman'ın tespit ettiği yirmi dört karakter gücünden biridir. İman, külli psikolojik bir hal ve bütün kişiliği kapsayan tek psikolojik faktördür. İman; hayata anlam, yönelim ve değer kazandıran güçlü bir kaynak işlevi görmektedir. Ayrıca iman; anlamlandırma, oto kontrol ve öz düzenleme vb. gibi içerdiği müeyyidelerle kişiliği etkilediği ve kişiliğin yapılanmasına katkı sağladığı için bireysel, ikili ve toplumsal ilişkiler gibi hayatın her alanında etkilidir. Dolayısıyla kişiliğin ve karakterin gelişiminde, birçok hastalığı müdahale ve önlemede büyük bir öneme sahiptir. Bu sayede pozitif psikolojinin hedefi olan iyi oluşu destekleyerek insanı optimal düzeyde işlevsel hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Positive psychology is a current scientific discipline that emphasizes the positive characteristics of the individual. In the history of psychology, religion has been dominated by prejudiced and negative perspectives mostly. However, researchers of positive psychology have begun to examine religion, spirituality and the concepts related to both in more detail, scientifically and without prejudice. In the center of both the religious and the spiritual, it is faith that is related to the sacred, is inside and outside the institutional context, and is at the core of both. Faith is one of the twenty-four character strengths identified by Peterson and Seligman. Faith is a complete psychological state and the only psychological factor that includes the whole personality. Faith functions as a powerful resource that gives meaning, direction and value to life. Also, faith is effective in all areas of life such as individual, bilateral and social relations, as it affects the personality and contributes to the structuring of the personality with its sanctions such as meaning, self-control and self-regulation. Therefore, it has a great importance in the development of personality and character, in the intervention and prevention of many diseases. In this way, it supports well-being, which is the goal of positive psychology, and makes optimal human functioning.