Liderlik stillerinin yenilikçi iş davranışı ve iş tatmini üzerine etkisi
The effect of leadership styles on innovative job behavior and job satisfaction
- Tez No: 702682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BEYZA BAYARÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yenilikçi İş Davranışı, İş Tatmini, Leadership, Innovative Business Behavior, Job Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde rekabetin bütün üretim alanlarında giderek yoğunlaştığı görülmektedir. Küreselleşme eğilimindeki artış, bilim ve teknoloji alanında meydana gelen hızlı değişim ve ticari engellerin azalmaya başlaması gibi gelişmelerin gelecek dönemlerde bütün sektörleri daha fazla rekabetçi bir üretim yapısı içinde çalışmaya mecbur bırakacağı öngörülmektedir. Bu nedenle günümüzde faaliyet gösteren işletmelerin büyük bir kısmı pazar payını korumak, genişletmek ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla farklı arayışlara girmektedir. Söz konusu arayışların bir uzantısı olarak da“yenilikçilik”olarak ifade edilmektedir.“Yenilikçilik”konusunun son yıllarda üzerinde en fazla durulan ve gelecek dönemlerde de önemini koruyacak konulardan biri haline geldiği belirtilmektedir. Bu kapsamda örgütlerin yenilikçi olabilmeleri için yenilik faaliyetlerine süreklilik kazandıracak ve başarılı bir şekilde yenilik sürecini yönetebilecek nitelikte bir lider kadrosuna sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra işletmelerin yenilikçi olmalarında ise liderlerin yönetim anlayışlarının yanı sıra yaratıcılık ve yenilik konularına yönelik tutum ve davranışlarının da son derece önemli bir role sahip olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı liderlik stillerinin yenilikçi iş davranışı ve iş tatminine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 18 yaş üstü 356 kişi ile anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda dönüşümcü liderlik, güçlendirici liderlik, iş tatmini ve yenilikçi iş davranışı arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı ve güçlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak dönüşümcü liderliğin yenilikçi iş davranışı ve iş tatmini üzerinde pozitif bir etkisinin olduğu; iş tatmininin de yenilikçi iş davranışı üzerinde pozitif bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is seen that competition is getting more intense in all production areas. It is predicted that developments such as the increase in the tendency of globalization, the rapid change in the field of science and technology and the decrease in trade barriers will force all sectors to work in a more competitive production structure in the future. For this reason, most of the businesses operating today are in different quests in order to protect and expand their market share and to provide sustainable competitive advantage. As an extension of these pursuits,“innovation”is expressed. It is stated that the issue of“innovation”has become one of the most emphasized topics in recent years and will maintain its importance in the future. In this context, in order for organizations to be innovative, they must have a leadership team that will ensure continuity in innovation activities and successfully manage the innovation process. In addition to this, it is stated that the attitudes and behaviors of the leaders towards creativity and innovation, as well as their management understanding, have an extremely important role in the innovativeness of the enterprises. The aim of this study is to investigate the effect of leadership styles on innovative job behavior and job satisfaction. Towards this aim, a survey with 356 people over the age of 18 has been conducted. The collected data were analyzed in SPSS program. As a result of the analysis, it was determined that there are statistically positive, significant and strong relationships between transformational leadership, empowering leadership, job satisfaction and innovative work behavior. In addition, it was concluded the transformational leadership has a positive effect on innovative work behavior and job satisfaction; and that job satisfaction also has a positive effect on innovative work behavior.