Antrenörlerin yaşam kaliteleri ile zaman yönetimi ilişkilerinin incelenmesi (Doğu Karadeniz örneği)
Analysis of the relationship of the life quality of the coaches and time management (Eastern Black Sea example)
  1. Tez No: 702703
  2. Yazar: ERDEM DEMİRKIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz Bölgesi, Antrenörler, Zaman ve Yaşam, Eastern Black Sea Region, Trainers, Time and Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın amacı; 2020 yılında Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde ki antrenörlerin Zaman Yönetimi ve Yaşam Kalitesi karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini; Doğu Karadeniz Bölgesinde çalışan antrenörlerden gönüllü olarak katılan farklı branşlara ait 43 Kadın 84 erkek olmak üzere toplamda 127 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmamız Çok Boyutlu Yaşam Kalitesi Ölçeği sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin çok boyutlu ölçümünü yapmak amacıyla geliştirilen 35 maddelik bir ölçektir. Ölçeğin Türkçe dil geçerlik çalışması altı uzman tarafından yapılmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliği için beş uzmandan görüş alınmıştır. Verilerin analizinde araştırmaya katılan antrenörlerin görev yaptıkları illere ve yaş gruplarına göre ölçek puanlarının karşılaştırılmasında One Way ANOVA analizi kullanılırken, cinsiyetleri ve görev yaptıkları branş türlerine göre ölçek puanlarının karşılaştırılmasında Independent T test kullanılmıştır. Ölçek puanlarının arasındaki ilişkilerin incelenmesinde ise Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki p.0,05 anlamlılık düzeyi esas alınarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgulara göre zaman planlaması, zaman tutumları, yaşam kaliteleri ve zaman yönetimi düzeyleri arasında ilişkiler olduğu. Kişiler arası ilişkiler yaşam kalitesi ile zaman tutumları arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu. Finansal durum ve Sosyal Fonksiyonlar yaşam kalitesi ile kısa ve uzun vadeli zaman planlaması, zaman tutumları ve toplam zaman yönetimi arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Antrenörlerin yaşam kalitelerinin artması için iş ve sosyal hayatlarındaki zaman planlamalarının daha verimli olarak yapılması sağlamak ve antrenörlerin başarılı ve kaliteli yaşam sürdürebilmeleri için zamanı yönetmek ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik gelişim seminerleri verilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; In 2020, it was aimed to compare the Time Management and Quality of Life of the trainers in Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane and Bayburt provinces in the Eastern Black Sea region. The universe of this research; It consists of a total of 127 participants, 43 women and 84 men from different branches voluntarily from the trainers working in the Eastern Black Sea Region. Our study, the Multidimensional Quality of Life Scale, is a 35-item scale developed to measure the health-related quality of life. Turkish language validity study of the scale was conducted by six experts. Opinions of five experts were obtained for the content validity of the scale. In the analysis of the data, One Way ANOVA analysis was used to compare the scale scores according to the provinces and age groups of the trainers participating in the study, while the Independent T test was used to compare the scale scores according to their gender and branch types. Pearson Correlation analysis was used to examine the relationships between scale scores. The relationship between variables was interpreted on the basis of p.0.05 significance level. According to the findings obtained as a result, there are relationships between time planning, time attitudes, quality of life and time management levels. There is a positive and moderately significant relationship between interpersonal relations, quality of life and time attitudes. It has been determined that there is a positive and low level significant relationship between financial status and social functions quality of life and short and long term time planning, time attitudes and total time management. In order to increase the quality of life of the trainers, development seminars can be given to manage time and increase the quality of life so that the time planning in their business and social lives is made more efficiently and trainers can lead a successful and quality life.