Eğitim fakültesi öğrencilerinin sosyal medyadaki sanat algıları ve deneyimleri: Fenomenolojik bir araştırma
Perceptions of art and experiences of education faculty students in social media: A phenomenological research
  1. Tez No: 702748
  2. Yazar: MERVE TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA NALDAN CİMİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, Sosyal medya kullanımı, Tüketim, Görsel ve medya okuryazarlığı, art education, social media usage, consumption, visual and media literacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sosyal medya birçok yaş grubuna hitap eden bir araçtır. Bünyesinde bulundurduğu sınırsız konu, bilgi, imge, görsel, video vb. gibi kaynaklar sebebiyle insanların dikkatini çekerken aynı zamanda çeşitli sanatsal hareketler, sosyalleşme, görünür olma, popülerlik, tüketim gibi kavramların da akıbetini yakından etkilemektedir. Yapılan bu araştırmanın amacı, eğitim fakültesinde okumakta olan, resim-iş öğretmenliği ve sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünün 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin sosyal medya kullanırken yaklaşım ve tutumları, sosyal medyadan sanatsal anlamda gerçekleştirdikleri öğrenimler, sanatsal ürün ve eser paylaşımları ve sosyal medyanın yaşamlarına nasıl yansıdığını incelemektir. 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde, yaklaşık 14 haftalık bir süreçte gerçekleştirilen bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmada önce 93 katılımcıya anket formu uygulanmış ve sosyal medya kullanımları incelenmiş ardından bu form aracılığıyla ortaya çıkan bulgulardan, aşırı uç örneklem seçilmiştir. Ardından seçilen örneklem grubunu, sanat eğitimi almakta olan 3 ve 4. sınıf resim-iş öğretmenliği bölümünden 11 öğrenci oluşturmuştur. Seçilen bu katılımcılarla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden çeşitli veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel ve içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Ulaşılan bulgular ise ''Sosyal Medya Kullanımı'', ''Sosyal Medyanın Bireyin Yaşamına Yansıması'' ve ''Sosyal Medya ve Sanat İlişki'' şeklinde üç tema etrafında şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media, as one of the features of technological developments, has been introduced to our lives swiftly. Social media is a tool which targets variety of age groups. While it attracts the attention of people due to unlimited subjects, information, images, visuals, videos etc. it contains, it also significantly affects the fate of concepts such as art movements, socializing, being visible, popularity and consuming. In this context different needs arised such as utilizing the mentioned resources correctly, making sense out of them and consuming them in the most efficient way. Goal of this project is to investigate the approach an attitude of 3rd and 4th year art and social studies students regarding social media usage, learnings out of social media from artistic point of view and reflection of social media to their lives. In 2019-2020 Fall semester, during this research which takes approximately 14 weeks, phenomenological patterns is used as the research technique. In this research firstly, 93 participants subjected to a survey and their social media usages are investigated. Then, according the outcomes of the survey, extreme sample is chosen. This extreme sample group consists of 11 3rd 4th year art students from Fine Arts Education Department. Various data obtained from semi-structured interviews with the chosen participants resolved via descriptive content analysis. Obtained results formed 3 main themes, namely,“Social Media Usage”,“Influence of Social Media to Lives of Individuals”and“Social Media-Art Relation”.