Sıçanlarda potasyum oksonatla oluşturulan deneysel hiperürisemide naringenin'in karaciğer ve böbrekte sitokin, apoptosis, DNA hasarına ve kan ürik asit düzeylerine etkisi
The effect of naringenin on cytokine, apoptosis, DNA damage and blood uric acid levels in liver and kidney in experimental hyperuricemia induced by potassium oxonate in rats
  1. Tez No: 702848
  2. Yazar: ZEHRA ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperürisemi, Naringenin, IL-17, Sitokrom C, GPx, Kaspaz 3, 8-OHdG, rat, Hyperuricemia, Naringenin, IL-17, Cytochrome C, GPx, Caspase 3, 8-OHdG, rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hiperürisemi (HÜ) kanda yüksek ürik asit seviyeleri ile karakterize metabolik bir hastalıktır. HÜ, Diyabet, kardiyovasküler komplikasyonlar, metabolik sendrom ve kronik böbrek hastalığı için bir risk faktörüdür. Mevcut çalışmanın amacı sıçanlarda deneysel hiperüriseminin kan ürik asit ile böbrek ve karaciğer dokularındaki XO, TNF-α, NF-κB, IL-17, Sitokrom C, GPx, Kaspaz 3, 8-OHdG düzeylerine olan etkisini belirlemekti Çalışma Wistar Albino tipi 35 adet erkek sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Deney grupları şu şekilde oluşturuldu. 1) Kontrol, 2) PO, 3) PO+ Naringenin (2 haftalık), 4) PO+ Naringenin grubu (4 haftalık). 1.gruba normal rat yemi ve içme suyu dışında herhangi bir şey verilmedi. 2. gruba 2 hafta boyunca 250 mg/kg intraperitoneal potasyum oksonat (PO) uygulaması yapıldı. 3. gruba 250 mg/kg intraperitoneal potasyum oksonat uygulaması (2 hafta) ve her uygulamadan 1 saat sonra 100 mg/kg Naringenin intraperitoneal olarak uygulandı (2 hafta). 4.gruba 2 hafta boyunca intraperitoneal potasyum oksonat uygulamasının ardından 2 hafta boyunca intraperitoneal Naringenin uygulaması (toplam 4 haftalık) yapıldı. Deney sürelerinin bitiminde genel anestezi altında öldürülen hayvanlardan alınan kan örneğinde serum ürik asit, böbrek ve karaciğer dokularında ise XO, TNF-α, NF-κB, IL-17, Sitokrom C, GPx, Kaspaz 3, 8-OHdG seviyeleri belirlendi. PO ile uyarılan hiperürisemi, karaciğer ve böbrek dokularında XO, TNF-α, NF-κB, IL-17, Sitokrom C, Kaspaz 3, 8-OHdG seviyelerini ve serum ürikasit seviyelerini artırırken naringenin uygulaması bu değerleri azalttı. Ayrıca Naringenin takviyesi dokulardaki GPx seviyelerinde artışa yol açtı. Çalışmanın sonuçları deneysel hiperürisemide artan inflamasyon, apoptozis ve DNA hasarının naringenin uygulamasıyla önlenebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hyperuricemia (HU) is a metabolic disease characterized by high uric acid levels in the blood. HU is a risk factor for Diabetes, cardiovascular complications, metabolic syndrome and chronic kidney disease. The present study was performed to determine the effect of experimental hyperuricemia on blood uric acid and XO, TNF-α, NF-kB, IL-17, Cytochrome C, GPx, Caspase 3, 8-OHdG levels in kidney and liver tissues in rats. Wistar Albino type 35 male rats were used for this study. Experimental groups were formed as follows. 1) Control, 2) PO, 3) PO+ Naringenin (2 weeks), 4) PO+ Naringenin group (4 weeks). The first group was not given anything other than normal rat food and drinking water. In the second group, 250 mg/kg intraperitoneal potassium oxonate (PO) was administered for 2 weeks. In the third group, 250 mg/kg intraperitoneal potassium oxonate application (2 weeks) and 100 mg/kg Naringenin intraperitoneally one hour after each application were administered. In the 4th group, intraperitoneal potassium oxonate administration was applied for 2 weeks, followed by intraperitoneal administration of Naringenin for 2 weeks (4 weeks in total). At the end of the experimental period, serum uric acid levels were determined in blood samples taken from animals killed under general anesthesia, and XO, TNF-α, NF-kB, IL-17, Cytochrome C, GPx, Caspase 3, 8-OHdG levels were determined in kidney and liver tissues. While hyperuricemia increased serum uric acid and XO, TNF-α, NF-κB, IL-17, Cytochrome C, Caspase 3, 8OH-dG levels in kidney and liver tissues, administration of naringenin decreased these values. In addition, Naringenin supplementation led to an increase in GPx levels in tissues. The results of the study show that increased inflammation, apoptosis and DNA damage in experimental hyperuricemia can be prevented by the administration of naringenin.