Suriyeli sığınmacılara yönelik entegrasyon politikalarında yerelleşme ve çok düzeyli yönetişim: Türkiye örneği
Localisation and multi-level governance of integration policies towards Syrian refugees: The case of Turkey
- Tez No: 702874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Yerel Entegrasyon, Çok Düzeyli Yönetişim, Mülteci, Belediyeler, Türkiye, International Migration, Local Integration, Multi-level Governance, Refugees, Municipalities, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde savaş ve çatışma kaynaklı uluslararası göç hareketlerinin artması özellikle hedef göç ülkelerinde çok boyutlu toplumsal değişimlere yol açmaktadır. Sığınmacıları küresel, ulusal ve yerel siyasetin öznesi durumuna getiren bu durum bir arada yaşama modellerinden biri olan entegrasyonu sıkça gündeme getirmektedir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin sığınmacılar için önerdiği diğer iki kalıcı çözüm olan gönüllü geri dönüş ve üçüncü ülkeye yerleştirmelerin oldukça sınırlı sayılarda gerçekleşiyor olması da yerel entegrasyonun önemini artırmaktadır. 1951 Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme uyarınca sığınmacılara hukuki, sosyal, siyasi ve ekonomik haklar sağlayan entegrasyon süreci, büyük ölçüde devletlerin ulusal ölçekte geliştirdiği politikalar çerçevesinde şekillenmektedir. Ancak sığınmacıların dünya genelinde çoğunlukla kentlerde yerel toplulukla birlikte yaşaması entegrasyonu yerel bir ihtiyaç haline getirmiş ve belediyeleri politika sürecine dahil etmiştir. Bu çalışma, entegrasyon kavramını, entegrasyon politikalarında yerelleşmeyi ve çok düzeyli yönetişim modelinin süreçteki rolünü literatürdeki tartışmalar ve güncel veri tabanlarından edinilen yerel düzeydeki başarılı yönetişim uygulamaları ışığında incelemektedir. Kapsamlı bir literatür taraması ile güncel gelişmelerin eleştirel boyutlarıyla birlikte ele alındığı çalışma, 2011 sonrasında Türkiye'de artan sığınmacı nüfusu karşısında belediyelerin entegrasyon politika yapım süreçlerini betimsel analiz yoluyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yapılan nitel araştırma sonucunda, Türkiye'de Suriyeli sığınmacılara yönelik yerel düzeyli entegrasyon çalışmalarının sayıca arttığı, çeşitlendiği ve olumlu çıktılar ürettiği görülmüştür. Belediyelerin yasal belirsizlikleri aşmak ve finansal kaynakları artırmak amacıyla yerel, ulusal ve uluslararası aktörlerle iş birliği geliştirerek eğitim, sağlık, istihdam ve dil öğrenimi gibi temel hizmet alanlarında çalışmalar yürüttüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda belediyelerin birbirinden farklı yönetişim modelleri ile toplumsal uyuma yönelik yenilikçi, faydacı ve özgün politikalar geliştirdikleri ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, çok düzeyli yönetişim modeli belediyelerin alternatif politikalar geliştirmelerine imkân vermiştir.
Özet (Çeviri)
The global increase in war and conflict-driven international migration flows leads to multi-dimensional social changes especially in refugee hosting countries. As refugees increasingly become the subjects of global, national and local politics within this context, integration – one of the major coexistence models- has become a widely discussed concept in policy agendas. Local integration also becomes a critical matter given the limited success of voluntary return and third country resettlement, the two other durable solutions suggested by the UN Refugee Agency. Encompassing the legal, social, political and economic rights enshrined in the 1951 Refugee Convention, the integration process to a great extent is shaped by national-level policies implemented by states. Nonetheless, the fact that the majority of refugees across the world live in urban settings along with the host communities, integration gains further importance at the local-level with the participation of municipalities in the policy process. This study examines the concept of integration, localisation of integration policies, and the role of multi-level governance model within this process through an assessment of contemporary scholarly debates, as well as relevant databases that compile local-level good practices in the field of integration policies. Based on a combination of a comprehensive literature review and a critical assessment of current developments, this study aims to present a descriptive analysis of social integration policies of municipalities in Turkey in the post-2011 period in which the country has experienced a substantial increase of refugee inflows. The findings of this qualitative research demonstrate that local-level integration work has both increased and expanded with positive outcomes. In order to overcome legal uncertainties and to increase financial resources, municipalities have established partnerships with national and international actors to undertake activities in majör social services, including education, healthcare, employment and language learning. The study findings also reveal that by adopting various governance models, municipalities have developed innovative, pragmatic and unique policies targeting social integration. In this regard, multi-level governance model has enabled the municipalities to implement alternative policies.