Tahsin Yücel'in romanlarında değerler çatışması
Conflict of values in Tahsin Yucel's novels
  1. Tez No: 702881
  2. Yazar: ZÜLAL TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tahsin Yücel, değer, çatışma, değerler çatışması, ahlâk, toplum, birey, iyi-kötü, doğru-yanlış, adalet, eşitlik, gelenek, kadın-erkek, Tahsin Yucel, value, conflict, conflict of values, morality, society, individual, good-bad, right-wrong, justice, equality, tradition, man-woman
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Cumhuriyet dönemi yazarlarımızdan Tahsin Yücel, edebiyatımızın pek çok alanında eser vermiş yazarlarımızdandır. Yazarlığı toplumsal bir süreç olarak değerlendiren Yücel'in, toplum ve birey nezdinde kabul gören değerleri ve bu değerlerin yaşadığı çatışmayı romanlarında işlediği görülmektedir. Bizi bu çalışmaya yönlendiren neden de, Tahsin Yücel'in romanlarında yer alan ve bundan önce incelenmemiş olan 'değerler çatışması' sorununu romanlar düzeyinde ele alıp değerlendirme isteğidir. Tezin birinci bölümünde, Tahsin Yücel'in sanat hayatı ve özellikle romancılığı üzerinde durmaya çalışarak onun değerlere dönük bakış açısı ifade edilmeye çalışılmıştır. Akabinde gelen ikinci bölümde ise, pek çok disiplin tarafından tanımlanmaya çalışılan ve tek bir tanıma sığdırılması mümkün olmayan değer kavramı ve değerler çatışması hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, yazarın romanlarının değerler çatışması bağlamında incelenmesine ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tahsin Yucel, one of our famous writers of the Republican period who had given his studies in many areas of our literature. Yucel, who considered authorship as a social process, seems to have committed the values approved by society as well as the individuals and the conflict experienced by these values in his novels. The reason which led us to this study is the desire of addressing and evaluation of the problem of“conflict of values”in Tahsin Yucel's novels, which had not been studied before at the level of novels. Tahsin Yucel's artistic life, especially his novelism tried to express his point of view towards values in the first part of the thesis. In the second section that follows, information is given about the concept of value and the conflict of values which are tried to be defined by many disciplines, yet cannot be fitted into a single definition. The third and final part of the work is devoted to the study of the author's novels in the context of a conflict of values.