Dış kaynak kullanımının örgütsel performansa etkisi: Göç idareleri örneği
Effect of outsourcing on organizational performance: Example of migration administrations
  1. Tez No: 702929
  2. Yazar: MÜCAHİT YUMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CİNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç İdareleri, Dış Kaynak Kullanımı, Örgütsel performans, Migration Management, Outsourcing, Organizational Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İşletmeler, operasyonel faaliyetler anlamında bugün maruz kaldıkları son derece rekabetçi küresel ortamda faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bunu yapmak için mevcut yapılarını günün koşullarına uyarlamaya çalışmaktadırlar. Dış kaynak kullanımının önemi, işletmelere stratejik bir yönetim aracı olarak bu fırsatı sunmasıdır. İşletmeler, temel yetkinliklerine odaklanmak ve faaliyetlerini temel yetkinliklerinin dışında dış kaynak kullanarak rekabet güçlerini geliştirmek için dış kaynak kullanımına yönelirler. Ayrıca dış kaynak kullanımı, maliyetleri azaltmak, riskleri paylaşmak, kaliteyi artırmak, esneklik sağlamak gibi amaçlarla kullanılabilir. Kurumda örgütsel performansın artmasına yardımcı olur. Dolayısıyla, bu tezin amacı, Göç İdarelerinde dış kaynak kullanımı uygulamalarının örgütsel performans üzerindeki etkisini belirlemektir. Dış kaynak kullanımı uygulamalarının yürütüldüğü pek çok alan arasından Göç İdarelerinin seçiminde Türkiye'de bu sektörde dış kaynak kullanımı uygulamalarının yaygınlığı ve bu kurumlardaki hem sayı hem de uygulama açısından uygunluğudur.
Özet (Çeviri)
Companies and operational institutions strive to continue their activities in the highly competitive global environment to which they are exposed today. To do this, they try to adapt their existing structures to the circumstances of the day. The importance of outsourcing is that it offers companies this opportunity as a strategic management tool. Institutions tend to use outsourcing to focus on their core competencies and develop their competitiveness by outsourcing their activities outside of their core competencies. In addition, outsourcing can be used to reduce costs, share risks, improve quality, provide flexibility, etc. It helps to increase organizational performance in the institution. Hence, the subject of this thesis is to determine the impact of outsourcing practices in İmmigration administrations on corporate performance. The prevalence of outsourcing practices in this sector in Turkey and their appropriateness, both in number and in terms of the practices in these institutions, have shown themselves to be critical when selecting DP administrations among many sectors in which outsourcing practices are carried out, proven.