Modernleşme sürecinde kent politikaları ve kent hakkı arayışları
Urban policies and seeking for urban rights in the modernization process
  1. Tez No: 702930
  2. Yazar: MUSA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ZEYNEP SUDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: modernizm, kent, liberalizm, neoliberalizm, kent hakkı, modernism, city, liberalism, neoliberalism, city rights
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, Modernizm ve postmodernizm kavramlarından hareket ederek ekonomi politikalarının günümüz kent yapısı ve yaşamında ortaya çıkardığı değişimleri incelemektir. Modernizmin günümüz kent yaşamına etkisi literatürde geniş biçimde ele alınmıştır. Kentlerin ortaya çıktığı tarihlerden bu yana yaşanan gelişmeler ve değişimler yönetim araçlarının merkezileşmesini ve kurumsallaşmasını beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla üretim ve ekonominin bizi içine aldığı yeni bir yaşam biçiminde, yeni bir düzende yaşamaktayız. Modern hayatla birlikte yaşam biçimimizi derinlemesine şekillendiren bir düzende ve giderek küresel bir köyde yaşıyoruz. Endüstrileşmiş kentlerde kapitalizmin yarattığı sert ve acımasız yaşam koşulları, 19. yüzyılda kurulan ulus devletlerin egemenliklerinin sert gücüne eklemlenen yönetim araçlarıyla birlikte bugünkü halini almıştır. Kent yaşamındaki farklılaşmanın günlük yaşamın odak noktası, üreticisi ve düzenleyicisi haline geldiğini varsayarsak; modern/post-modern yaşamın ekonomi politikaları kentlerin çehresini ve yaşamını değişmiştir. Kent hakkı perspektifinden baktığımızda modern yaşamın içinde liberal ve neoliberal politikaların etki alanlarına odaklanmak ve kent hakkı kavramını tartışmak en doğru yol olacaktır. Kent hakkı bağlamında, kamusal alanların/mekânların azaldığı modern şehirlerde ortak yaşam alanlarının da değişime uğradığı yeni yaşam biçimleri ortaya çıkmıştır. Çalışmada Karaköy/Beyoğlu bölgesine ait araştırmalar incelenip, ekonomi politikaların etkileri tartışılacaktır. Beyoğlu bölgesinin tarihsel değişiminin ekonomi politikalarıyla ilişkisi içerisinde kent hakkı arayışları ortaya çıkmıştır. Bu bölgede kamusal alanlar azalmış ve serbest piyasa ekonomisi uygulanmıştır. Ekonomik düzenin ihtiyaçları ve bakış açılarıyla yeni işlevler edinen bu mekânlar, yıllar içerisinde yapılaşmalara açılarak ya da kentsel dönüşümlerle birlikte değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the changes that economic policies have brought about in today's urban structure and life by moving from the concepts of modernism and postmodernism. The effect of modernism on today's urban life has been extensively discussed in the literature. Developments and changes since the emergence of cities have brought about the centralization and institutionalization of management tools. Therefore, we live in a new way of life, in a new order, in which production and economy include us. We live in an order that deeply shapes our way of life with modern life and increasingly in a global village. The harsh and ruthless living conditions created by capitalism in industrialized cities have taken their current form with the management tools added to the harsh power of the sovereignty of the nation-states established in the 19th century. Assuming that the differentiation in urban life has become the focal point, producer and organizer of daily life; The economic policies of modern/post-modern life have changed the face and life of cities. From the perspective of the right to the city, it would be best to focus on the influence areas of liberal and neoliberal policies in modern life and to discuss the concept of the right to the city. In the context of the right to the city, in modern cities where public spaces/spaces have decreased, new life styles have emerged in which common living spaces have also changed. In the study, the researches of the Karaköy/Beyoğlu region will be examined and the effects of economic policies will be discussed. The search for the right to the city has emerged within the relationship of the historical change of the Beyoğlu region with the economic policies. In this region, public spaces have decreased and a free market economy has been implemented. These spaces, which have acquired new functions with the needs and perspectives of the economic order, have changed over the years by opening to constructions or with urban transformations.