Şemseddin Sivâsî'nin Mir'at'ül-Ahlâk isimli mesnevisi'ndeki ahlâk eğitimi ve günümüz değerler eğitimi açısından değerlendirilmesi
Moral education in Şemseddin Sivâsî's mesnevi named Mir'at'ül-Ahlâk and evaluation in terms of today's values ​​education
  1. Tez No: 703091
  2. Yazar: SÜMEYYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MÜCAHİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Şemseddin Sivâsî, ahlâk eğitimi, değerler eğitimi, din eğitimi, Şemseddin Sivâsî, moral education, values education, religious education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Şemseddin Sivâsî çocukluğundan itibaren iyi bir eğitim almış, dinî tasavvufî kültür ortamında yetişmiş, hayatı boyunca çeşitli eserler kaleme almış önemli bir şahsiyettir. Eserlerinden birisi de ahlak eğitimi gayesiyle yazılan Mir'âtü'l-Ahlâk'tır. Bu araştırmanın konusu bahsedilen eserin günümüz değerler eğitiminde kullanıma uygunluğunun incelenmesidir. Değerler eğitimi alanına bir materyal sunmak amacıyla hazırlanan araştırmada doküman analizi yöntemi kullanılarak önce literatür taranmış ardından verilere göre değerlendirme yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 'Şemseddin Sivâsî'nin Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Eserleri' incelenmiştir. İkinci bölümde 'Din Eğitiminde Hikâye Kullanımı' başlığı altında yapı ve içerik bakımından hikâyede gerekli unsurlar ile bu yöntemde dikkat edilmesi gerekenler işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise 'Mir'âtü'l-Ahlâk'ta Ahlak Eğitimi ve Günümüz Değerler Eğitimine Katkısı' başlığında eser öncelikle şekil ve muhteva özellikleri bakımından incelenmiştir. Ardından eserin metin içeriği ile burada yer alan hikâyeler özet şeklinde verildikten sonra değerlendirmeler yapılmıştır. 'Sonuç ve Değerlendirme' kısmında ise elde edilen neticeler paylaşılmıştır. Araştırma sonucunda kısaca, Mir'âtü'l-Ahlâk'ta günümüze uymayan az sayıda hikâye tespit edilmiştir. Genel anlamda değerler eğitiminde materyal olabilecek bir eser olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Şemseddin Sivâsî is an important person who received a good education since his childhood, grew up in a religious mystical culture environment, and wrote various works throughout his life. One of his works is Mir'âtü'l-Ahlâk, which was written for the purpose of moral education. The subject of this research is to examine the suitability of the mentioned work for use in today's values education. In the research, which was prepared to present a material in the field of values education, the literature was first scanned using the document analysis method, and then an evaluation was made according to the data. The study consists of three parts. In the first part,“Şemseddin Sivâsî's Life, Literary Personality and Works”were examined. In the second part, under the title of“The Use of Stories in Religious Education”, the necessary elements in the story in terms of structure and content and the things to be considered in this method are discussed. In the third chapter, under the title of“Moral Education in Mir'âtü'l-Ahlâk and Its Contribution to Today's Values Education”, the work was primarily examined in terms of form and content. Then, after the text content of the work and the stories included here were given in summary form, evaluations were made. In the 'Result and Evaluation' section, the results obtained are shared. As a result of the research, a small number of stories in Mir'âtü'l-Ahlâk that do not fit the present have been identified. In general, it has been concluded that it is a work that can be a material in values education.