Akademisyenlerde merhamet düzeyinin organ bağışı tutumuna etkisi
The effect compassion level on organ donation attitude in academicians
- Tez No: 703170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA RIZALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Merhamet düzeyi, Organ bağışı, Organ bağış tutumu, Academician, Compassion level, Organ donation, Organ donation attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma İstanbul Nişantaşı Üniversitesinde çalışan akademisyenlerin merhamet düzeylerinin organ bağış tutumlarının etkisini belirlemek amacıyla yapılan tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak planlandı. Araştırma 01.11.2020-01.12.2020 tarihleri arasında İstanbul Nişantaşı Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Araştırmanın evreni bu üniversitede çalışan 534 akademisyenden, örneklemi ise çalışmanın amacına uyan 200 akademisyenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, kişisel bilgiler formu, Organ Bağış Tutum Ölçeği (ODAS), Merhamet Ölçeği (MÖ) kullanıldı. Araştırmamızda akademisyenlerin çoğunluğunun 31-40 yaş arasında, %45,5' inin yüksek lisans mezunu, %27' sinin öğretim görevlisi olduğu, akademisyenlerin %70' inin organ bağışında bulunmak istediği ve %21' inin organ bağış kartı olduğu saptandı. Akademisyenlerin organ bağış tutum ölçeğinin pozitif tutumları gösteren“Yardımseverlik ve Ahlaki Değerler”alt boyutundan 97,47±21,89 puan ve negatif tutumları gösteren“Tıbbi İhmal Edilme Korkusu”alt boyutu 19,16±10,09 ve“Bedensel Yaralanma Korkusu”alt boyutundan 24,09±12,35 puan aldığı bulundu. Akademisyenlerin merhamet ölçeğinin pozitif tutumları gösteren alt boyut puanları;“Sevecenlik”4,20±0,84,“Paylaşım Bilinci”4,33±0,78 ve“Bilinçli Farkındalık”4,18±0,77 puan, negatif tutumları gösteren alt boyut puanları ise;“Umursamazlık”3,94±0,92,“Bağlantısızlık”3,85±0,92 ve“İlişki Kesme”3,85±0,87 puan aldıkları belirlendi. Sonuç olarak çalışmamızda, akademisyenlerin merhamet düzeyi ile organ bağış tutumları arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
The research was planned as a descriptive, cross-sectional and relationship-seeking study to determine the effect of the organ donation attitudes of the academicians working at Istanbul Nişantaşı University. The research was carried out at Istanbul Nişantaşı University between 01.11.2020-01.12.2020. The universe of the research consists of 534 academicians working in this university, and the sample consists of 200 academicians who fit the purpose of the study. Personal information form, Organ Donation Attitude Scale (ODAS), Compassion Scale (CS) were used as data collection tools in the study. In our research, it was determined that the majority of the academicians were between the ages of 31-40, 45.5% of them were graduates, 27% were lecturers, 70% of the academicians wanted to donate organs and 21% had an organ donation card. 97.47±21.89 points from the“Benevolence and Moral Values”sub-dimension showing positive attitudes of the organ donation attitude scale of the academicians, and 19.16±10.09 in the“Fear of Medical Neglect”sub-dimension and 19.16±10.09 in the“Fear of Bodily Injury”sub-dimension showing negative attitudes. It was found that he got 24.09±12.35 points from the dimension. The sub-dimension scores of the academics' compassion scale showing positive attitudes;“Tenderness”was 4.20±0.84,“Sharing Consciousness”was 4.33±0.78 and“Conscious Awareness”was 4.18±0.77, sub-dimensions showing negative attitudes were; They scored 3.94±0.92 for“indifference”, 3.85±0.92 for“Disengagement”and 3.85±0.87 for“Disengagement”. As a result, in our study, a moderate positive correlation was found between the compassion level of academicians and their attitudes towards organ donation.