Clark Nevus'da klinik, dermatoskopik ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi
Assesment of clinical, dermatoscopical and histopathological features of clark nevus
  1. Tez No: 70323
  2. Yazar: FATİH İZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatoscopy, Clark nevus, Melanoma 61
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Clark nevus'ların, edinsel benign nevusların özel bir formu olduğu bildirilmiştir. Bu görüşe zıt bir şekilde bazı yazarlar, Clark nevus'un histopatolojik olarak açıkça tanınamayan, oldukça erken melanom olduğuna inanmaktadırlar. Dermatoskopinin, melanomun hem öncülü hem de belirteci olduğu kabul edilen Clark nevus'ların tanı, ayırıcı tanı ve değerlendirilmesinde oldukça yararlı bir teknik olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada, 14 adet Clark nevus klinik, dermatoskopik ve histopatolojik olarak değerlendirmeye alınmıştır.“Dilsi uzantılar”,“ışınsal çizgilenme”ve“kara benekler”yazında bildirilmiş olandan daha sık olarak bulunmuştur. Olgularda saptanan diğer özellikler deribilim yazınıyla uyumluluk göstermekteydi. Clark nevus'ların dermatoskopik bakısında ayrıca, deribilim yazınında bildirilmemiş olan,“boynuzsu yalancı kistler”ve“eritem”de belirlenmiştir. Bunlardan başka ilk kez,“omuz belirtisi”klinik, dermatoskopik, histopatolojik olarak değerlendirilmiş ve dermatoskopik olarak“omuz belirtisi”içinde,“dilsi uzantılar”,“kahverengi yuvarcıklar”,“ışınsal yayılım”,“kahverengi pigmentli şekilsiz yapılar”ve“pigment ağı”bulunduğu da saptanmıştır. Açarsözcükler: Dermatoskopi, Clark nevus, Melanom 60
Özet (Çeviri)
SUMMARY It has been reported that Clark nevi are special kind of benign acquired nevi. In contrast to this opinion, some authors believe that Clark nevi are very early, histopathologically not clearly recognizable melanomas. Dermatoscopy was reported as a useful technique for the diagnosis, differential diagnosis and assessment of Clark nevi which was accepted as a precursor and marker of melanoma. In the present study, 14 Clark nevi were evaluated clinically, dermatoscopically and histopathologically.“Pseudopods”,“radial streaming”and“black dots”were found in higher frequency then it has been reported in the literature before. But the other features detected in our cases were in accordance with the dermatological literature. We also detected“horny pseudocysts”and“erythema”on dermatoscopic examination of Clark nevi which has not been reported before in the dermatological literature. Furthermore“shouldering phenomenon”was assessed clinically, dermatoscopically and histopathologically for the first time and also dermatoscopically“pseudopods”,“brown globules”,“radial streaming”,“brown pigmented structureless areas”,“pigment network”were detected within the“shouldering phenomenon”.