Nonmelanositer dökülerde klinik, dermatoskopik ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi
The Evaluation of clinic, histopatologic and dermatoscopic findings of nonmelanocytic lesions
- Tez No: 70324
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAHSİN GÜNEŞ, PROF. DR. OKTAY AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermatoscopy, Basalioma, Verruca seborrheica, Hemangioma, Angiokeratoma, Venous lake, Subungual hemorrhages, Subcorneal hemorrhages 66
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Dermatoskopinin nonmelanositik pigmentli deri dökülerinin, melanom ve melanositik pigmentli deri dökülerinden ayırımında başarılı bir yöntem olduğu ilk olarak 1971 yılında MacKIE tarafından tanımlanmıştır. Yöntemin tanısal duyarlılık oranı melanositik pigmentli deri dökülerinde halen kısıtlı iken, bazı nonmelanositik pigmentli deri dökülerinde % 1 00' e ulaştığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, 21 nonmelanositik pigmentli deri döküsü (7 basalioma, 6 verruca seborrhoica, 6 hemangioma, 6 angiokeratoma) klinik ve dermatoskopik özellikleri ile değerlendirilerek, dermatoskopik bulguların histopatolojik karşılıklarını belirlemek için eksizyonel biyopsileri alınmıştır. Pigmentasyon izlenen basalioma olgularında histopatolojik düzeyde,“bazaloid göze kümelerfnde birikmiş pigment dışında, ”dermisde“ ve ”basal tabaka“da melanin miktarında artış olduğu belirlenmiştir. Angiokeratoma' da daha önce bildirilmemiş olan ”Samanyolu görünümü" dermatoskopik ve histopatolojik olarak tespit edilmiştir. İncelenen dökülerde belirlenen tüm dermatoskopik bulgular, histopatolojik olarak da gösterilmiş ve bu bulguların deri bilim yazınında bildirilmiş olan verilerle tam bir uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle, dermatoskopi, nonmelanositik pigmentli deri dökülerinde, histopatolojik incelemeye gerek duyulmaksızın, kolayca tanı ve ayırıcı tanı yapılmasına olanak sağlaması nedeniyle günlük kullanımda pratik ve etkili bir yöntem olarak yerini almalıdır. Açarsözcükler: Dermatoskopi, Basalioma, Verruca seborrhoica, Hemangioma, Angiokeratoma, Venöz göllenme, Subungual kanama, Subkomeal kanama 65
Özet (Çeviri)
SUMMARY It has been described that dermatoscopy is a useful technique to distinguish nonmelanocytic pigmented skin lesions from melanoma and melenocytic pigmented skin lesions, for the first time by MacKIE, in 1971. While the diagnostic accuracy rate of this technique is still limited in melanocyte pigmented skin lesions, It is elevated up to 100 % in some nonmelanocytic pigmented skin lesions. In the present study, twenty-one nonmelanocytic pigmented skin lesions were excised totally to correlate the dermatoscopic and histopathological features, following clinical and dermatoscopical evaluation (basalioma-7, verruca seborrhoica- 6, hemangioma-6, angiokeratoma-2). On the histopathological examination of pigmented basaliomas, melanin accumulation in the dermis and basal cell layer was found, besides the pigment accumulation in the basaloid cell nests. The milkyway feature in angiokeratomas which has not been reported before was examined dermatoscopically and histopathologically. All dermatoscopical findings of the investigated lesions were demonstrated histopathologically and found to be in accordance with the data reported in the literature before. Therefore, dermatoscopy should be accepted as a practical and effective technique for the diagnosis of nonmelanocytic pigmented skin lesions, without a necessity for histopaihoto^e examination.