Kronik ürtikerli olgularda dermatofitlere karşı erken tip aşırı duyarlılık
Immediate hypersensitivity to dermatophytes in chronic urticaria
- Tez No: 70322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAROL LÜTFÜ AKSUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Trichophyton, ürtiker, dermatofitoz, atopi, küf VI, Trichophyton, urticaria, dermatophytosis, atopy, mold. VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Dermatofitozlar olarak adlandırılan derinin dermatofitlere bağlı yüzeyel mantar hastalıktan allerjik deri döküntülerine yol açabilirler. İd reaksiyonu adı verilen bu döküntülerin iyi bilinen dizhidroz formu dışında ürtiker tipinde de gelişebileceği bildirilmiştir. Ancak ürtiker etyolojisinde dermatofîtozların üzerinde fazlaca durulmamaktadır. Kronik ürtikerde dermatofitozlara karşı gelişen tip-1 hipersensitivite ölçümüyle dermatofitoz ile ürtikerin etyolojik ilişkilerinin sorgulanması sonuçlanmıştır. Atopiklerıle ürtiker ve dermatolitoz sıklığının yüksek olması bu iki klinik tablonun birarada olma olasılığını artırmaktadır. Bu nedenle dermatofitozlar ile ürtiker arasında gerçek bir etyolojik ilişkinin atopiden bağımsız olduğunun gösterilmesi de gereklidir. Bu amaçla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında kronik ürtiker, atopik dermatit veya dermatofitoz tanıları ile izlenen ve prick test uygulanmak üzere allerjik rinit veya astım öntamları ile gönderilen 123 olgu (41 erkek, 82 kadın) çalışmaya alındı. Çalışmaya alınma nedeni 52 olguda ürtiker, 31 olguda dermatofitoz ve 40 olguda atopi idi. Tüm olgulara rutin aeoroallerjenlerle, Trichophyton mentographytes ve küfler ile prick test, 78 olguda aynı allerjenlere reaktif spesifik IgE ölçümleri, 112 olguda phadiotop ölçümleri yapıldı. Dermatofitoz varlığının, atopinin ve ürtikerin trikofiton hipersensitivitesi üzerine etkisi lojistik regresyon analizi ile incelendi. Sonuç olarak dermatofitoz varlığının trikofiton hipersensitivitesi üzerine; atopinin prick test ile trikofitin reaktivitesi üzerine istatistiksel olarak anlamlı pozitif etkilerinin olduğu saptandı. Ürtikerin trikofiton hipersensitivitesi ile hiçbirşekilde anlamlı bir ilişkisi yoktu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY IMMEDIATE HYPERSENSITIVITY TO DERMATOPHYTES IN CHRONIC URTICARIA The superficial fungal skin diseases caused by dermatophytes that are called as dermatophytosis can cause allergic skin eruptions. These eruptions, known as id reactions, are reported to be seen in dyshidrosis form as well as in urticarial type. Till this time dermatophytosis were not adequately considered on the evaluation of aetiology of urticaria. In this study it was aimed to find out the aetiologic relations between dermatophytosis and urticaria using the measures of type- 1 hypersensitivity to dermatophytosis. The high rate of urticaria and dermatophytosis in atopics increases the probability of these two clinical scenes to be seen together. For this reason a true aetiological relation between dermatophytosis and urticaria must be independent from atopy. I 'or this purpose, a total of 123 patients with urticaria, atopic dermatitis or dennalophytosis who have been followed in Department of Dermatology and patients who were sent to our department with prcdiagnosis of allergic rhinitis or asthma were included in the study. Fiftytwo patients were included in the study because of urticaria, 31 dermatophytosis and 40 atopy. Prick test with routine aeroallergens, Trichophyton mentographytes and molds were performed in all cases, spesific IgE measurement in 78 and phadiotop in 112. The effects of dermatophytosis, atopy and urticaria on trichophyton hypersensitivity were examined using logistic regression analysis. As a result statistically meaningful positive effects of dermatophytosis on trichophyton hypersensitivity defined by positive prick test or positive specific IgE in serum were observed. Similarly meaningful positive effects of atopy on trichophyton hypersensitivity defined by positive prick test were found. No meaningful relation was found between urticaria and trichophyton hypersensitivity.