Yoğun bakım ünitesinden istenen konsültasyonların retrospektif dökümü
Retrospective list of consultations requested from the intensive care unit
- Tez No: 703235
- Danışmanlar: PROF. DR. YALIM DİKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kritik hasta, yoğun bakım ünitesi, erken uyarı skor sistemleri, critically ill patients, intensive care unit, early warning score systems
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı yoğun bakım ünitesinden istenen konsültasyonların retrospektif incelenmesi ile erken uyarı skor sistemlerinin yoğun bakıma kabulünde fayda sağlayıp sağlamadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Sadi Sun Yoğun Bakım Ünitesi, Acil Yoğun Bakım Ünitesi ve Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nden istenen konsültasyonlar Eylül 2016- Eylül 2017 tarihleri arasında hastane otomasyon sistemi kullanılarak incelenmiştir. İstenen konsültasyonlarda yaşı 12'den küçük olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular: Çalışma dahilindeki 1323 hastadan en sık konsültasyon istenen yaş aralığı 61-70 olarak bulunmuştur. En sık konsültasyon isteminin acil servisten olduğu, ön tanı olarak en sık solunum yetmezliği tanısının konulduğu, eşlik eden malignite varlığının yoğun bakım gereksinimini artırabildiği, GKS, qSOFA, MEWS skorlarının kritik hastayı öngörmede belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Hastaların %50,2'sine yoğun bakım endikasyonu konulmasına rağmen yalnızca %19,1'i hastanemiz yoğun bakımına transfer edilebilmiştir. Sonuç: Hastanemiz bünyesindeki yoğun bakımların istenen konsültasyonlar sonucunda yatak sayısının yetersiz olduğu görülmüştür. Yetersiz sayıdaki yoğun bakım yataklarını etkin kullanmak için yeni yaklaşım protokollerinin hazırlanması ve hasta kabul kriterlerinin tekrar gözden geçirilerek uygulanması, kritik hastaya erken müdahaleyi sağlayarak yoğun bakım yatışını azaltacaktır. Yoğun bakıma kabul kriterlerinin etkinliğini araştıran kapsamlı çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to retrospectively examine the consultations requested from the intensive care unit and to reveal whether the early warning score systems are beneficial in admission to the intensive care unit. Methods: In this retrospective study, consultations requested from Sadi Sun Intensive Care Unit, Emergency Intensive Care Unit and Neurosurgery Intensive Care Unit were examined between September 2016 and September 2017 using the hospital automation system. Patients younger than 12 years of age at the requested consultations were excluded from the study. Results: The age range for which consultation was requested most frequently among 1323 patients included in the study was found to be 61-70. It was determined that the most frequent consultation request was from the emergency department, respiratory failure was diagnosed most frequently as a preliminary diagnosis, the presence of concomitant malignancy could increase the need for intensive care, and GCS, qSOFA, MEWS scores were determinative in predicting the critically ill. Although 50.2% of the patients were indicated for intensive care, only 19.1% of them could be transferred to the intensive care unit of our hospital. Conclusion: As a result of the consultations requested by the intensive care units in our hospital, it was observed that the number of beds was insufficient. The preparation of new approach protocols in order to use the insufficient number of intensive care beds effectively and the implementation of the patient admission criteria by reviewing them will reduce the intensive care hospitalization by providing early intervention to the critical patient. There is a need for comprehensive multicenter prospective studies investigating the effectiveness of criteria for admission to intensive care.