Üçüncü basamak bir hastanede yatan hastalarda istenen çocuk kardiyoloji konsültasyonu sonuçlarının geriye dönük olarak tanısal yönden değerlendirilmesi
Retrospective examination of diagnostic evaluation of the results of consultations requested to pedi̇yatri̇c cardiology department in a third stage hospital
- Tez No: 745617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İRDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, ekokardiyografi, kardiyoloji, doğumsal kalp hastalığı, konsültasyon, Child, echocardiography, cardiology, congenital heart disease, consultation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi çocuk kardiyoloji polikliniğine yönlendirilen konsültasyonlar geriye dönük olarak incelenerek konsültasyon endikasyonları, konsültasyon istem nedenlerinin uygunluğu, saptanan kardiyak hastalıkların sınıflandırılması, konsültasyonların sonuçlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2016- 2021 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yapıldı. Çocuk kardiyoloji polikliniğine yapılan konsültasyon istemleri geriye dönük olarak değerlendirildi. Konsülte edilen hastaların yatış sebebi, semptom, muayene bulgusu, ekokardiyografik ve elektrokardiyografik bulgusu, klinik sonucu kaydedildi. Elde edilen tüm veriler istatistiksel yöntemler ile analiz edildi. Bulgular: Bu çalışmada 999 konsültasyon değerlendirildi. Hastaların yaklaşık olarak %34 'ünde (340) kardiyak patoloji saptandı. Bu hastalardan %74'ü (270) kardiyak yeni tanı alırken, %26'sı (95) mevcut kardiyak eski tanısı olduğu belirlendi. En çok konsültasyonun yenidoğan yoğun bakım ünitesinden %21,2 (212), en az doğumhane yenidoğan servisinden %1,5 (15) yapıldığı tespit edildi. Konsültasyon nedenlerine bakıldığında, %21,3'ünün (213) riskli yenidoğan kardiyak anomaliler açısından taranması amacıyla yapıldığı görüldü. Sonuç: Sonuç olarak konsültasyonların büyük çoğunluğunun uygun klinik durum olmadan istendiği tespit edildi. Daha etkin ve doğru istenen konsültasyonlar pediyatrik kardiyoloji hekimleri üzerindeki iş yükünü azaltacağı gibi aynı zamanda çok daha önemle hastaların doğru ve zamanında tanı almasını sağlayacaktır. Bu yüzden Pediyatri uzmanlarının kardiyak semptomların ve hastalıkların teşhisine yönelik becerilerinin arttırılmasını sağlamak bu sorunu çözmeye yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the consultations requested to the pediatric cardiology department of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital were examined retrospectively and it was aimed to reveal the consultation indications, the appropriateness of the rereasons for the consultation request, the classification of the detected cardiac diseases, and the results of the consultations. Materials and Methods: This study was carried out at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between 2016 and 2021. Consultation requests to the pediatric cardiology outpatient clinic were evaluated retrospectively. Reason for hospitalization, symptoms, examination findings, echocardiogarphy and electrocardiography findings, and clinical results of the consulted patients were recorded. All obtained data were analyzed with statistical methods. Results: In this study, 999 consultations were evaluated. Cardiac pathology was detected in approximately 34% (340) of the patients. While 74% (270) patients were diagnosed with a new cardiac diagnosis, 26% (95) patients were found to have a previous diagnosis. It was determined that most of consultations was requested from the neonatal intensive care unit (212), and the least 1,5% (15) from the delivery room neonatal service. Considering the reasons for consultation, it was revealed that 21,3% (213) of them were made to screen for risky newborn cardiac anomalies. Conclusion: As a result, it was determined that the majority of consultations were requested without the appropriate clinical condition, which increased the workload on pediatric cardiology specialists and made it difficult to reach patients who really needed cardiological consultation. Enhancing the skills of pediatricians in diagnosing diseases and evaluating cardiac symptoms will help to solve this problem.