Akut ve kronik lösemili olguların eritrosit ile lökosit süperoksit dismutaz enzim düzeylerinin karşılaştırılması
The Comparison of erythrocytes and leukocytes superoxide dismutase enzyme levels in the patients with acute and chronic leukemia
- Tez No: 70331
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Lösemi, malondialdehit, oksijen radikali, süperoksit dismutaz
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Akut ve Kronik Lösemili Olguların Eritrosit ve Lökosit Süperoksit Dismutaz Enzim Düzeylerinin Karşılaştırılması Oksijen radikalleri oksijeni metabolize eden bütün hücrelerde üretilir ve bu radikaller bütün canlı türleri için toksik etkilidir. Hücrede üretilen temel oksijen radikali süperoksit radikali olup bu radikal süperoksit dismutaz enzimi tarafından hidrojen peroksit ve moleküler oksijene çevrilir. Süperoksit dismutaz ( E.C: 1.15.1.1 SOD ) enzim düzeyinin lösemili hastalarda yüksek olduğu rapor edilmiştir. SOD enziminin lösemili hastaların ilk evrelerinde bir marker olabileceği görüşünden hareket edilerek lösemili olguların tedavi öncesi ve sonrası eritrosit ile lökosit SOD enzim düzeyleri ölçülerek karşılaştırılmıştır. Kontrol grubu olarak 26 sağlıklı kişiden ve lösemi tanısı konan 113 olgudan 5ml ETDA'lı tüplere kan örnekleri alınarak Randox yöntemi modifiye edilerek SOD enzim düzeyi ölçülmüştür. Eritrosit içi SOD enzim düzeyi Ü/ g Hb ve lökosit içi SOD enzim düzeyi Ü/gProtein olarak saptanmıştır. KML ve KLL'li olguların hem lökosit hem de eritrosit SOD enzim düzeyi tedavi öncesi yüksek bulunmuştur. Tedavi sonrası ise her iki hücre de tedavi öncesine göre enzim düzeyinin anlamlı olarak düştüğü gözlenmiştir. Plazma malondialdehit ( MDA) düzeyi tiyobarbitürik yöntemi ile nmol/ mi olarak ölçülmüştür. Her dört grupta( KML,KLL,AML,ALL) MDA düzeylerinin kontrol grubundan çok yüksek olduğu bulunmuş, ayrıca tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı bir düşüş gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of Erythrocytes and Leukocytes Superoxide Dismutase Enzyme Levels in the Patients with Acute and Cronic Leukemia The oxygen radicals are produced in the cells that metabolise oxygen and these radicals are toxic for all living species. The essantial oxygen radical that produced in the cell, is superoxide radical. This radical is converted to H202 and molacular oxygen by superoxide dismutase enzyme ( E.C: 1.15.1.1 SOD )lt is reported that the level of SOD enzyme is high in the patients with leukemia.The SOD enzyme can be a marker for the patients with the leukemia at the early stage and the levels of the erythroctes and leukocytes SOD enzyme are measured and compared before and after the treatment. Blood specimes in the tubes containing EDTA are obtained from 26 healthy people for the control group and 113 patients with leukemia. These specismen are modified and the levels of the SOD enzyme is measured by Randox method.The level of SOD enzymes are measured as U7 gHb, in erythroctes and U/g Protein in leukocytes.The levels of SOD in erythroctes and leukocytes of the patients with KML and KLL are determined high before the treatment.After the treatment in the both of erythroctes and leukocytes the level of the enzymes failed significantly. The level of M DA in the plasma, determined as nmol/ ml, by TBA method. In all of the four groups ( AML, ALL,KML, KLL ), the levels of MDA are too higher than the control group. Moreover after the treatment the level of MDA decreased significantly. Key Word: Leukemia, malondialdehite, oxygen radicals, superoxide dismutase enzyme XIV