Sağlıklı ve orak hücre anemili kişilerde eritrosit piruvat kinaz enziminin kinetik açıdan karşılaştırılması
The Comparison of kinetic parameters of erythrocyte pyruvate kinase in sickle cell anemia cases against the normal
  1. Tez No: 70332
  2. Yazar: M. BÜLENT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYRIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eritrosit piruvat kinazı, kinetik parametreler, orak hücre anemisi, Erythrocyte pyruvate kinase, kinetic parameters, Sickle Cell Anemia
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET SAĞLIKLI VE ORAK HÜCRE ANEMİLİ KİŞİLERDE ERİTROSİT PİRUVAT KİNAZ ENZİMİNİN KİNETİK AÇIDAN KARŞDLAŞTIRDLMASI Eritrosit piruvat kinazı (PK; ATP ; Piruvat-O-fosfotransferaz E. C. 2.1. 1. 40) glikolitik yolun önemli bir anahtar enzimi olup fosfoenol piruvatın piruvata dönüşümünü katalizler ve sonuçta bir mol ATP ortaya çıkar. 1961 yılında kalıtsal piruvat kinaz enzim eksikliğinin hemolitik anemiye neden olduğunun bulunmasından sonra bir çok vaka rapor edilmiştir. Bunlara ilaveten akut lösemiler, malign lenfomalar ve myelodisplastik sendromlar gibi, bir çok hematolojik bozukluklarda kazanılmış eritrosit piruvat kinaz eksikliğine rastlanmıştır. Bu çalışmada, hemoglobindeki p globin zinciri 6. pozisyondaki glutamik asit yerine valinin geçmesi ile oluşan orak hücre anemisindeki eritrosit piruvat kinaz enzim aktivitesi hakkında bilgi edinilmiş ve kinetik parametreleri çalışılarak normalleri ile karşılaştırılmıştır. Hemolizatta yapılan deneylerde spektrofotometrik yöntem kullanılmıştır. Çalışma sonucunda eritrosit piruvat kinaz enzim aktivite değerleri kontrol ve çalışma grupları için sırasıyla 14.90 ± 2.53 EU/gHb ve 54.93 ± 19.50 EU/gHb olarak bulunmuştur. Bu sonuçlarda çalışma grubu değeri normale göre anlamlı biçimde yüksektir. Diğer taraftan aynı karşılaştırmalar gruplar için kinetik parametreler açısından yapıldığında ise fosfoenolpiruvat için çalışma grubunda Km değeri düşerken enzimin fosfoenolpiruvata karşı olan ilgisi artmıştır. Ancak adenozindifosfat için Km değeri her iki grupta da aynı saptanmıştır. Çalışma grubunda eritrosit piruvat kinazının optimum pH değerinin değişmesi ve aktivitelerin fruktoz-l,6-difosfat tarafından etkilenmemesi orak hücre anemili kişilerdeki eritrosit piruvat kinazının değişik bir varyasyon olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparasion of Kinetic Parameters of Erythrocyte Pyruvate Kinase in Sickle Cell Anemia Cases Against the Normal Erythrocyte pyruvate kinase(PK; ATP ; Pyruvate-O-phosphotransferase E. C. 2. 7. 1. 40) is in an important key enzyme in the glycolytic pathway which catalyzes the conversion of phosphoenolpyruvate to pyruvate with the generation of ATP. Many cases have appeared since the original description of hemolytic anemia associated with hereditary deficiency of erythrocyte pyruvate kinase in 1961. Also in addition the acquired red cell pyruvate kinase deficiency has been described in various hematological disorder, including acute leukemia, malignant lymphoma, and myelodysplastic syndrome. In this study the level of erythrocytic pyruvate kinase was established and the kinetic parameters were studied against the normal in Sickle Cell Anemia, in which the glutamic acid is changed with valine at the 6th point of p globin chain, hemolizates by using spectrophotometric methods. The erythrocyte pyruvate kinase activity were found to be 14.90 ± 2.53 EU/gHb and 54.93 ± 19.50 EU/gHb for control and study cases. These results indicated the level of the erythrocyte pyruvate kinase activity in study groups were significantly higher than control. On the other hand when the kinetic parameters of normal erythrocyte pyruvate kinase were compared against the Sickle Cell Anemia groups erythrocyte pyruvate kinase; Km value was found to be decreased according to the normal case for phosphoenolpyruvate. This means that the affinity of study group's erythrocyte pyruvate kinase increased for phosphoenolpyruvate. But no change was observed for the affinity of both enzymes for adenosinediphosphate. The changing of optimum pH value and not being activated by fructose- 1,6-diphosphate means that Sickle Cell Anemia's erythrocyte pyruvate kinase is a new variant form.