Evrenseli aramak: Justino Serralta ve Turgut Cansever'de Le Corbusier etkisi
A quest for the universal: The influence of Le Corbusier in Justino Serralta and Turgut Cansever
- Tez No: 703337
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFE DUYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Le Corbusier, Turgut Cansever, Justino Serralta, Modern Mimarlık, Eleştirel Bölgeselcilik, Le Corbusier, Turgut Cansever, Justino Serralta, Modern Architecture, Critical Regionalism
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, Turgut Cansever (Türkiye, 1921) ve Justino Serralta'nın (Uruguay, 1919) mesleki ve kişisel yaşamlarında görülen Le Corbusier etkisine özel bir vurgu yaparak bu iki mimarın mimariye ilişkin çalışmalarının ve teorik üretimlerinin karşılaştırmalı bir analizini gerektirir. Cansever ve Serralta'nın çağdaş olduklarını ve 1949'da Paris'te modern mimarlık bürolarında stajyer olarak belirli bir dönem paylaştıklarını dikkate alan bu çalışma, bir yan amaç olarak sırasıyla Türkiye'deki ve Uruguay'daki sosyo-politik bağlamların yüzeysel bir analizini yaparken bu ülkelerdeki mimari yaşamı daha geniş bir yelpazede inceleyecektir. Bu sayede, bir arka plan çerçevesi sağlamak ve Cansever ve Serralta'nın, Le Corbusier'in fikirlerini benimseme, eleştirme, uyarlama veya reddetme yollarına sürekli atıfta bulunarak bu iki mimarın süreçleri ve yaklaşımları arasındaki bağlantı ve farklılıkları araştırmak mümkün olacaktır. Çalışma, söylemsel alana özel bir önem vererek, üç mimarın yaşam yörüngeleri, ulusal bağlamları, eğitim geçmişleri ve yazılı metinlerinin karşılaştırılmasıyla yürütülecektir. Bu, özellikle disiplinle ilgili duruşlarındaki belirli yakınsama ve yakınlıkların bir dizi projede nasıl ifade edilebileceğinin analizi yoluyla yapılacaktır. Bu çalışmada, hem Uruguaylı hem de Türk akademisyenler tarafından onlar hakkında yazılan çok sayıda bibliyografya kullanılmıştır, ancak konunun özgünlüğü ve keşfedilmemiş olması nedeniyle birçok yeni araştırma da yapılmıştır. Ayrıca, birincil bilgi kaynağı olarak, hem Serralta hem de Cansever'in ailesi veya eski öğrencileriyle kişisel görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study entails a compared analysis of the architectural works and theoretical production regarding architecture by Turgut Cansever (Turkey, 1921) and Justino Serralta (Uruguay, 1919), with a special emphasis on the ways in which Le Corbusier and his influence can be seen in these two architects and their professional and personal paths. Taking into account that Cansever and Serralta were contemporary, and that they shared a concrete period of time in Paris in 1949 as interns in modern architectural offices, the study will incorporate as a subsidiary aim a superficial analysis of the socio-political contexts in Turkey and Uruguay respectively and the broader spectrum of architectural life in these countries. This will provide a background framework and infuse the search for connections and differences between these two architect's processes and approaches, constantly referring to the ways in which they adopted, criticized, adapted or rejected Le Corbusier's ideas. The study will be conducted through the comparison of their life trajectories, national contexts, educational backgrounds, and written texts from all three architects, giving particular importance to the discursive sphere. Particularly, through the analysis of how certain convergences and affinities in their discipline-related stances might express in a selection of projects. The profuse bibliography already written about them by both Uruguayan and Turkish academicians have been used, but given the specificity and unexplored of the subject, plenty of new research was conducted. Also, as another source of first-hand information, personal interviews were conducted either with family or former students of both Serralta and Cansever.