Sigaranın serum lipid, lipoprotein ve lipid peroksidasyonu üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of cigaretta smoking on serum lipids, lipoproteins and lipid peroxidation
  1. Tez No: 70338
  2. Yazar: SALİH ZEKİ KUDUBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: KKH, apoA-I, apoB, Lipoproteinler, MDA, CUD, Smoking, apoA-I, apoB, Lipoproteins, MDA
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
VII. ÖZET Sigara içimi kardiyovasküler hastalıkların önemli ve önlenebilir bir risk faktörüdür ve oluşturduğu lipid peroksidasyonuyla serum lipoprotein düzeylerini etkilemektedir. Sigaranın kanda meydana getirdiği baza toksik maddelerin trombositlerin agregasyonunu kolaylaştırması özellikle antiaterojenik ve antioksidan olan HDL-K 'ün serum düzeyini düşürmesi toplumumuzda sigara kullanımına karşı verilecek mücadelenin önemini artırmaktadır. Bu çalışma sağlıklı kişilerde sigara kullanımının serum lipid parametreleri (HDLr-K, HDLr-K, HDL3-K, LDL-K, TK, TAG, LDL-K/HDL-K, HDLr-K/HDLr-K, HDLr-K / HDL3-K, apo A-I, apo B), Fe, eritrosit ve plazma MDA değerleri üzerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. TAG ve TK enzimatik kolorimetrik metodlarla çalışıldı.HDL-K ve onun alt fraksiyonları olan HDLr-K ile HDL3-K ölçümü ise Warnick'in çift çöktürme prosedürüne göre çöktürülüp ardından enzimatik kolorimetrik metodlarla gerçekleştiridi. LDL-K Fridewald formülüne göre hesaplandı.ApoA-I ve apoB seviyeleri immüno-kimyasal esasa dayanan nefolometrik metod ile belirlendi serum demiri, plazma ve eritrosit MDA miktarları ise koplorimetrik olarak tayin edildi. Bu amaçla yaş ortalaması 35+9,7 olan 55 sigara içmeyen sağlıklı ile, ortalama yaşı 38+8,9 olan 33 sigara içen sağlıklı kişiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda; sigara kullanan sağlıklı kişilerin sigara kullanmayan sağlıklı kişilere göre HDLr-K, HDLr-K, apo A-L HDLr-K/HDLrK, HDLr-K/HDL3-K, apo A-I/apo B değerlerinde düşme TAG, Fe ile eritrosit ve plazma MDA değerlerinde yükselme olduğu görülürken HDL3-K, LDL-K, LDL-K/HDL-K, TK, apo B değerlerinde anlamlı bir değişme gözlenmedi. Bu bulgulara göre sigaranın lipid metabolizmasını bozduğu görülmektedir. Sonuç olarak çift çöktürme tekniği bölümümüzde ilk olarak uygulanmış ve elde edilen değerler litaratür bulgularıyla uyumlu olmuştur. Sigaranın oksidan sitresi artırması ve buna bağlı patolojik komplikasyonlara yatkınlık sağlıklı bir toplum için sigara kullanımının azaltılmasına yönelik verilecek mücadelenin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
46 VIILSUMMARY Investigation of the effect of cigarette smoking on serum lipids, lipoproteins and lipid peroxidation. Cigarette smoking is an important and reducible risk factor for the cardiovascular disease and effect on serum lipoprotein levels due to the lipid peroxidation. The dispute against the smoking increases because of the fact that the toxic products of smoking in blood facilitate the thrombocyte aggregation and decrease particularly HDL-C level in serum acting as antiatherogenic and antioxidant. In the present study, it was aimed to investigate the influence of cigarette smoking on serum lipid parameters (HDLr-C, HDL2-C, HDL3 -C, LDL-C, TC, TAG, LDL-C/HDL- C, HDL2-C/HDL1-C, HDL2-C/ HDL3-C), apo A-I, apo B, iron, erythrocyte and plasma MDA levels of the healty subjects. TAG and TC were studied by the enzymatic colorimetric methods. HDL-C and its subtractions, HDL2-C and HDL3-C, were determined also by enzymatic-colorimetric method following the procedure of double precipitation of Warnick.LDL-C was estimated with Friedewald formula. Apo A-I and Apo B levels were detrrmined by the nephelometric method based on the immunochemistry. Plasma and erythrocyte MDA levels were determined by using colorimetric methods. As a result of the studies with 55 healthy no smokers and 33 healthy current smokers, although no significant differences were detectable in serum TC, HDL3-C, apo B, LDL-C/HDL-C and LDL-C levels, it was found that serum HDLj-C, HDL2-C, apo A-I, HDLa-C/HDLx-C, HDL2-C/ HDL3-C and apo A-I/ apo B levels were lower but serum iron and TAG, erythrocyte and plasma MDA were significantly higher in current smokers than those of non- smokers. According to above results it has been apperently suggested that the cigarette smoking cause anomaly in the lipid metabolism. In conclusion, the double precipitation technique was applied firstly in our department and our results was compared with those in literatures. The enhancing of oxidant stress by cigarette smoking and the preposition of pathologje complication depending on this show the importence of the conflict in order to diminish the cigarette consumption for a healthy community.