Interfacing AutoCAD and numerical controlsystems and implementation on deckel dialog control unit
- Tez No: 7034
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. A. SAHİR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Computer Aided Design and Drafting (CÂDD), Process Planning, Computer Aided Manufacturing (CAM), Computer Numerical Control (CNC). 625.02.07. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET AutoCAD VE SAYISAL DENETİM SİSTEMLERİ İÇİN ARABİRİM OLUŞTURULMASI VE DECKEL DIALOG DENETİM BİRİMİ İÇİN UYGULANMASI TOTUK, Onat H. Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. M. A. Sahir ÂRIKAN Eylül 1989, 179 sayfa Freze tezgahlarında imal edilebilecek parçaların AutoCAD Version 9.0 'dan grafik bilgi girişiyle 2 Vs ek senli DECKEL FP serisi tezgahları için bilgisayar yardımıyla işlem planlaması ve bilgisayar denetimli parça programının hazırlanması amacıyla yapılmış bir çalışmadır.Popüler bir Bilgisayar Yardımıyla Tasarım ve Çizim (BYTÇ) yazılımı olan AutoCAD 'den parça geometrisi, malzeme ve kesici takım verileri sistemin ana gir dileridir. Sistem, AutoCAD 'den grafik olarak girilen parça şekli göz önünde bulundurularak otomatik işlem sırasını hazırlar. Kesme koşulları her işlem için ampirik olarak hesaplanır veya kullanıcı tarafından kişisel veri tabanından seçilir, veya kullanıcı tarafından girilir ve sonraseçeneklere göre işlem parametreleri hesaplanır. Ampirik denklemler çeşitli deneysel çalışmaların sonucu olarak hazırlanmış kaynaklardan alınmıştır; kişisel veri tabanı ise kullanıcı tarafından bir kez yaratılmakta ve sürekli kullanılabilmektedir. Sistem çıktısı çakı değişimlerini içeren, ilerleme, hız ve kesici takım yolu koordinatlarından oluşan sayısal kon trol programıdır. Bu program, ya tezgah üzerinden girilmek üzere yada RS 232 iletişim kanalı yoluyla Kişisel Bilgi sayarlardan tezgaha aktarılabilecek şekildedir. Bilgisayar yazılımı AutoLISP ve Turbo BaSIC dillerinde yazılmış, IBM PC, IBM PS/2 ve uyumluları için geliştirilmiştir. Anahtar Sözcükler : Bilgisayar Yardımıyla Tasarım ve Çizim (BYTÇ), işlem Planlaması, Bilgisayar Yardımıyla üretim (BYÜ), Sayısal Kontrol. 625.02.07.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERFACING AutoCAD AND NUMERICAL CONTROL SYSTEMS AND IMPLEMENTATION ON DECKEL DIALOG CONTROL UNIT TOTUK, Onat H. M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. A. Sahir ARIKAN September 1989, 179 pages Computer Aided Process Planning for Prismatic Parts with Interactive Graphical Input using AutoCAD Version 9.0 is a study aiming to produce complete NC part programming for DECKEL-FP series 2 V2 axis milling machines. The in put to the system is through the Computer Aided Design and Drafting (CADD) software AutoCAD by specifying part geometry, workpiece material and tooling data. The system automatically starts the sequence of opera tions considering the graphically input part geometry using AutoCAD. For each operation, an appropriate cutting tool is selected either by the user, or by the program and cutting parameters are then either calculated empirically, or selected from personal data, or entered by the user 111manually. In empirical equations various experimental sources are applied and the personal database is created by the user for once to be used forever. The system output comprizes a CNC program listing in G-codes including tool changes, feed, speed values and tool path coordinates either to be entered through CNC keyboard, or to be sent to it via RS 232 port of the Per sonal Computer. The software is written in AutoLISP in combination with Turbo BASIC language and has been developed for IBM PC, IBM PS/2 or compatibles.