Alt extremitedeki flep uygulamaları
Flap reconstruction of lower extremity
- Tez No: 703405
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MUHİTTİN ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite, Yumuşak doku defekti, Flep
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2006-2014 yılları arasında alt ekstremite için aynı cerrah tarafından alt ekstremitede uygulanan bölgesel ve serbest fleplerin etkinliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesidir. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamızda toplam 49 hastanın 53 adet flebi retrospektif olarak değerlendirildi. Flep türü, flep boyutu, flep rengi, ısısı, dolgunluğu, defekt bölgesi ve etyolojisi, kırık lokalizasyonu, kırık tipi, donör saha morbiditesi ve hasta memnuniyeti incelendi. Değerlendirmede kliniğimizce hazırlanan değerlendirme formu kullanıldı ve hasta memnuniyetleri en kötüden en iyiye doğru 0 – 10 puan aralığında olmak üzere 0-2 puan kötü, 3-5 puan orta, 6-8 puan iyi, 9-10 puan çok iyi olarak değerlendirildi. BULGULAR: Hastaların 43'ü erkek, 6'sı kadındı. Yaş ortalaması 42 idi (dağılım;2-76 yaş). Hastaların takip süreleri en az bir ay, en fazla beş yıldı. Toplam 49 hastaya 53 adet flep uygulandı. Uygulanan flep türleri; Rotasyonel Fasyokutan flep, ters akımlı sural arter flebi, lateral supramalleolar flep, serbest gracilis kas flebi, peroneus brevis flebi, gastrocnemius flebi, çapraz bacak flebi , serbest radial önkol flebi, soleus flebi, vastus lateralis flebi ve gluteal flepti. Etyolojide 18 vakada trafik kazası, 5 vakada yüksekten düşme,7 vakada kronik osteomyelit, 7 vakada ateşli silah yaralanması, 6 hastada enfeksiyon veya abse, 8 hastada ameliyat sonrası yara yerinin açılması veya implant ekspozisyonu, 1 hastada yumuşak doku sarkomu ve 1 hastada da ezilme yaralanması mevcuttu. Yumuşak doku defektleri krurisin distal, orta veya proksimal üçte birinde, aşil tendon üzerinde, ayağın dorsalinde, topuğun yük taşıyan bölgesinde, diz çevresinde, gluteal bölgede ve ayağın medial bölgesindeydi. Yaralanmadan flep ameliyatına kadar geçen süre en az iki gün, en fazla yirmi dört yıldı. Çalışmamızda en küçük flep 2x2 cm (topuk yük taşıyan bölgede), en büyük flep ise 6x8 cm (diz çevresinde) boyutlarındaydı. 48 Flep (%90,6) canlılığını korudu. Sural arter flebi uygulanan dört ve çapraz bacak flebi uygulanan bir hasta olmak üzere toplam 5 hastada venöz konjesyon ve buna bağlı olarak parsiyel flep kaybı gelişti. Hasta memnuniyeti 46 hastada (%93,9) tamdı. SONUÇ: Alt ekstremitede uygun yumuşak doku ve flep rekonstrüksiyonu sağlanması ekstremitenin fonksiyonel bir şekilde geri kazanılmasında kritik öneme sahiptir. Ambulasyonun erken dönemde sağlanarak immobilizasyona sekonder gelişebilecek ek morbidite sebeplerinin önüne geçmek için alt ekstremitede yumuşak doku rekonstrüksiyonun erken dönemde ve uygun tercihlerle sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: Our aim is to evaluate the efficacy and reliability of the regional and free flaps applied by a single surgeon for lower extremity soft tissue defects between the years 2006 - 2014 at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. MATERIAL and METHOD: In our study 53 flaps of 49 patients were evaluated retrospectively. Flap type, flap size, flap color, flap turgor, temperature, defect area and etiology, fracture localization, fracture type, donor site morbidity and patient satisfaction were assessed. In the evaluation, the form prepared by our clinic was used. Patient satisfaction rates were in between 0 to 10 points which are worst to best, that is, 0-2 points were evaluated as poor, 3-5 points were moderate, 6-8 points were good and 9-10 points were excellent. RESULTS: 43 of 49 patients were men and 6 of them were women. Average age was 42 (from 2 to 76). Follow up time was 1 month minimum and 5 years maximum. A total of 53 flaps were applied to 49 patients. The types of applied flaps were: Rotational fasciocutaneus flap, reversed flow sural artery flap, lateral supramalleolar flap, free gracilis flap, peroneus brevis flap, gastrocnemius flap, cross leg flap, free radial forearm flap, soleus flap, vastus lateralis flap and gluteal flap. Etiologies were traffic accident in 18 cases, fall from height in 5 cases, chronic osteomyelitis in 7 cases, gunshot wounds in 7 cases, infection and abscess in 6 cases, detachment of wound or implant exposition postoperatively in 8 cases, soft tissue sarcoma in 1 case and crush injury in 1 case. Localization of soft tissue defects were viewed; cruris distal, middle or on one third of proximal, on Achilles tendon, dorsum of foot, weight bearing calceneal area, around knee, gluteal area and medial of foot. The elapsed time from injury to surgery was at least 2 days and 24 years at most. In our study, the smallest flap was 2x2 cm (at weight bearing calcaneal area), and the largest flap was 6x8cm (around the knee). 48(%90,6) flaps have survived. Four sural flap and one cross leg flap had partial necrosis due to venous congestion. Patient satisfaction were good and excellent in 46 patients (%93,9). CONCLUSION: Appropriate soft tissue and flap coverage of lower extremity is mandatory for regaining a functional extremity. We think that in order to prevent comorbidities due to immobilization by providing ambulation at early stages, reconstruction of lower extremity soft tissue defects needs to be provided at early stages and with appropriate preferences.