Karpal tünel sendromlu hastalarda ultrason eşliğinde kortikosteroid enjeksiyonu ile körleme enjeksiyon tekniklerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of ultrasound guided corticosteroid injection and blind injection techniques in patients with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 726693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL BİLGİLİSOY FİLİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, USG, kortikosteroid, Carpal tunnel syndrome, corticosteroid
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Orta düzey karpal tünel sendromu (KTS) tanısı konulan hastalarda ultrasonografi (USG) rehberliğinde veya körleme teknikle yapılan kortikosteroid enjeksiyonunun fonksiyonel durum, ağrı, elektrofizyolojik ve ultrasonografik parametreler üzerinde etkinliğini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bilateral orta düzey idiopatik KTS tanısı olan dahil edilme kriterlerine uygun 84 hastanın 168 el bileği çalışmaya alındı. Hastalar Grup 1 (körleme) ve Grup 2 (USG) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Enjeksiyon öncesi, enjeksiyondan 1 ve 6 ay sonra tüm hastalar Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi (BKTA), aktivasyon ve istirahat VAS skoru, Tinel ve Phalen testi pozitifliği, el kavrama kuvveti, sinir ileti çalışmaları (SİÇ), ultrasonografik olarak da median sinir kesit alanı (MSKA), median sinir yassılaşma oranı (MSYO) açısından değerlendirildi. Bulgular: BKTA, aktivasyon ve istirahat VAS skoru, Tinel ve Phalen testi pozitifliği, el kavrama kuvveti her iki grupta enjeksiyon sonrası 1. ve 6. ayda anlamlı iyileşme gösterdi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). SİÇ' in motor sinir iletim hızı dışındaki tüm parametrelerinde enjeksiyon sonrası 1. ve 6. ayda her iki grupta da anlamlı iyileşme görüldü. Duyusal sinir aksiyon potansiyeli (DSAP) amplitüdündeki iyileşme USG grubunda anlamlı olarak daha fazlayken (p=0,026), DSAP amplitüdü dışındaki elektrofizyolojik parametrelerde 1. ve 6. ay sonunda gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta MSKA enjeksiyon sonrası 1. ve 6. ayda anlamlı azaldı ancak gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Her iki grubun MSYO' da başlangıca göre 1. aydaki artış anlamlı değildi ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Altıncı ay sonunda ise MSYO' da her iki grupta da anlamlı artış görülmesine rağmen gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. USG grubundaki hastaların %2,9' unda hipopigmentasyon gelişti ve bu oran körleme grubuna göre anlamlı düzeyde düşüktü (p=0,049). Sonuç: Çalışmamızda orta derece KTS olgularında USG eşliğinde veya körleme olarak yapılan kortikosteroid enjeksiyonlarının takip süresince fonksiyonel durum, semptom şiddeti, provakatif testler, SİÇ ve ultrasonografik parametreler üzerinde anlamlı iyileşmeler sağladığı gösterilmiştir. USG rehberliğinin elektrofizyolojik parametrelerin bir kısmı üzerinde daha etkili olmasına ve hipopigmentasyon komplikasyonunun bu grupta daha az ortaya çıkmasına rağmen, genel olarak iki yöntemin etkinliğinin benzer olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the effectiveness of corticosteroid injections with ultrasonography (US) guidance or blinding technique on functional status, pain, electrophysiological and ultrasonographic parameters in patients diagnosed with moderate carpal tunnel syndrome (CTS). Materials and Methods: 168 wrists of 84 patients with a diagnosis of bilateral moderate idiopathic CTS who met the inclusion criteria were included in the study. Patients were randomized into two groups, Group 1 (blind) and Group 2 (US). All patients were evaluated in terms of Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire (BCTQ), activation and resting VAS score, Tinel and Phalen test positivity, hand grip strength, nerve conduction studies (NCS), ultrasonographically median nerve cross-sectional area (MNCA) and median nerve flattening ratio (MNFR) before injection, 1 and 6 months after injection. Results: BCTQ, activation and resting VAS score, Tinel and Phalen test positivity, hand grip strength showed significant improvement in both groups at the 1st and 6th months after the injection, and there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). Significant improvements were observed in both groups at the 1st and 6th months after the injection in all parameters of NCS except motor nerve conduction velocity. The improvement in DSAP amplitude was significantly higher in the USG group (p=0.026). There was no significant difference between the groups at the end of the 1st and 6th months in electrophysiological parameters except DSAP amplitude. In both groups, MNCA decreased significantly at the 1st and 6th months after the injection, but there was no significant difference between the groups. Although there was a significant increase in the median nerve flattening ratio in the 1st and 6th months after the injection in both groups, there was no significant difference between the groups. Hypopigmentation was developed in %2,9 of the patients in the US group and this ratio was significantly lower than the blind group (p=0,049). Conclusion: In our study, it has been shown that US guided or blind corticosteroid injections provide significant improvements in symptom severity, functional status, provocative tests, NCS and ultrasonographic parameters at 6 months duration. Although US guidance was more effective on some of the electrophysiological parameters and the complication of hypopigmentation was less common in this group, the efficacy of the two methods was observed to be similar in general.