Üniversite öğrencilerinin COVID-19 sürecinde çevrimiçi eğitime ilişkin tutum ve niyetlerinin tespiti: Teknoloji Kabul Modeli çerçevesinde bir araştırma
Determination of university students' attitudes and intentions towards online education in the COVID-19 process: A study within the framework of Technology Acceptance Model
- Tez No: 703583
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabul Modeli, Sistem Kalitesi, Covid-19, Çevrimiçi Eğitim, Technology Acceptance Model, System Quality, Covid-19, Online Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Covid-19 ile birlikte insan sağlığının güvenliği açısından hayatımızın birçok noktasında yeni normaller ortaya çıkmıştır. Alınan tedbirlerden biri olan yükseköğretimde eğitime verilen üç haftalık aranın ardından örgün eğitim yerini uzaktan (asenkron) eğitime bırakmıştır. Virüsün hızlı yayılımı ve ölümcül sonuçları nedeniyle 2020-2021 eğitim öğretim yılında üniversitelerin gerekli hazırlıkları tamamlamaları sonucu çevrimiçi eğitime geçiş yapılmış; güz ve bahar dönemleri bu eğitim metoduyla yürütülmüştür. Bu süreçte çevrimiçi eğitim alan üniversite öğrencileri kendi istekleri doğrultusunda değil Covid-19 gibi bağlayıcı bir unsur sonucu çevrimiçi eğitimi kullanmak durumunda kalmıştır. Şartlar normale döndüğünde çevrimiçi eğitim vermeyi planlayan üniversitelerin yürüteceği pazarlama faaliyetlerinde, hedef kitlelerinin bu teknolojiyi benimsemesinde veya reddetmesindeki etkili faktörlere hakim olması gerekmektedir. Çalışmanın temel amacı, Covid-19 sürecinde çevrimiçi eğitim alan üniversite öğrencilerinin kullandıkları programa ilişkin sistem kalitesinin, teknoloji kabul düzeyi üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşmak için ölçüm aracı olarak, bilgi teknolojilerinin son kullanıcı tarafından kabulünü incelemekte yaygın olarak kullanılan teknoloji kabul modeli kullanılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak literatür taranmış, araştırma değişkenlerine ilişkin ölçekler çalışmaya uyarlanarak Google Forms üzerinde anket formu oluşturulmuştur. Araştırmada, kartopu örnekleme yöntemi ile seçilen ve Covid-19 sürecinde çevrimiçi eğitim aldığını belirten 402 üniversite öğrencisine çevrimiçi anket uygulanarak veriler toplanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20 ve AMOS 24 paket programları kullanılmıştır. Araştırmanın bulgular bölümünde öncelikle örnekleme ilişkin betimleyici istatistiklere yer verilmiş, keşifsel ve doğrulayıcı faktör analizleri, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapılmış ve değişkenlere ilişkin tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir. Sonrasında araştırma modeli yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sistem kalitesinin teknoloji kabul modeli değişkenlerinden algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı ve tutum üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisi tespit edilmiştir. Ayrıca teknoloji kabul modeli değişkenlerinin birbirleri arasındaki ilişkiler sınanmış; literatürle uyumlu etkilerin var olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak araştırmacılara ve gelecekte çevrimiçi eğitimi ana veya alternatif eğitim modeli olarak kullanmayı planlayan üniversitelere öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With Covid-19, new normals have emerged in many parts of our lives in terms of the safety of human health. After a three-week break in higher education, which is one of the measures taken, formal education has been replaced by distance (asynchronous) education. Due to the rapid spread of the virus and its deadly results, in the 2020-2021 academic year, as a result of the completion of the necessary preparations by the universities, the transition to online education was carried out, and the fall and spring semesters were carried out with this education method. The university students who received online education within this period had to use online education as a result of such a binding factor as Covid-19, not in accordance with their own wishes. The universities that plan to provide online education when conditions return to normal should have a good grasp of the factors affecting their target audience's adoption or rejection of this technology in their marketing activities. The main purpose of the research is to reveal the effect of the system quality of the program used by university students who receive online education during the Covid-19 process on the level of technology acceptance. In order to achieve this aim, the technology acceptance model, which is widely used in examining the acceptance of information technologies by the end user, was used as a measurement tool. In accordance with the purpose of the study, the literature was searched, the scales related to the research variables were adapted to the study and a questionnaire form was created on Google Forms. In the study, data were collected by applying an online questionnaire to 402 university students who were selected by snowball sampling method and who stated that they received online education during the Covid-19 process. SPSS 20 and AMOS 24 package programs were used in the analysis of the data. In the findings section of the study, descriptive statistics regarding the sampling were included in the first place, exploratory and confirmatory factor analyzes, reliability and validity analyzes were made, and descriptive statistics regarding the variables were included. Afterwards, the research model was tested with the structural equation model. As a result of the analyzes, it was determined that the system quality had a positive and significant effect on the perceived usefulness, perceived ease of use and attitude from the technology acceptance model variables. In addition, the relations among the technology acceptance model variables were tested and it was concluded that there were effects consistent with the literature. Based on the results obtained, suggestions were given to researchers and universities that plan to use online education as a main or alternative education model in the future.