Penetran abdominal travma hastalarında vücut kitle indeksi ve subkutan yağ kalınlığının travma yönetimi üzerine etkisi
The effect of body mass index and subcutaneous fat thickness on trauma management in patients with penetrating abdominal trauma
  1. Tez No: 703682
  2. Yazar: HAŞİM FURKAN GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YAVUZ, DR. TALAR VARTANOĞLU AKTOKMAKYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cilt Altı Yağ Dokusu, Penetran Travma, Vücut Kitle İndeksi, Body Mass Index, Penetrating Trauma, Subcutaneous Adipose Tissue
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan verilere göre bulaşıcı olmayan en önemli salgın hastalıktır. Birçok çalışma obezite ile komorbid hastalıklar arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken obezitenin penetran travmadaki rolü geri planda kalmıştır. Bu çalışmada penetran abdominal travma hastalarında vücut kitle indeksinin (VKİ) ve subkutan yağ dokusunun abdomeni kapsayan skorlar ile birlikte koruyucu etkisini ortaya koymayı amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: 2017-2021 yılları arasında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil genel cerrahi ünitesine başvuran 16 yaş üstü 234 abdominal penetran travma hastasının verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, yaş, penetran yaralanma türleri (Ateşli Silah Yaralanması(ASY) ve Delici Kesici Alet Yaralanması(DKAY)), VKİ, operasyon varlığı, cerrahi onarım tekniği, acil servisten direkt ameliyata alınma durumu, kan transfüzyon ihtiyacı ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ihtiyacı, mortalite, Yaralanma Şiddet Skoru (YŞS), Penetran Abdominal Travma İndeksi (PATİ), Flint Kolon Yaralanması İndeksi (FKYİ) ve yatış süreleri kaydedildi. Cilt altı yağ dokusu kalınlığı (CAYDK) mevcut batın bilgisayarlı tomografileri ile ölçüldü. BULGULAR: Hastalar, ASY ve DKAY olmak üzere 2 gruba ayrıldı. ASY grubunda operasyon öyküsü (p0,05). TARTIŞMA VE SONUÇ: Çalışmamız penetran abdominal yaralanması mevcut hastaları hem VKİ hem de CAYDK ile geniş kapsamlı ve tüm abdominal skorlar ile değerlendiren ilk çalışma olması nedeniyle değerlidir. VKİ ve CAYDK ile mortalite arasında ilişki saptanmazken, DKAY grubunda zayıf hasta popülasyonun daha fazla kan transfüzyonuna ihtiyaç duyduğu bulunmuştur. Bu çalışma, künt travmalarda koruyuculuğu bildirilen CAYDK'nın penetran travmalarda koruyucu bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Daha geniş çaplı ve çok merkezli çalışmalarla CAYDK için tespit edilecek cut off bir değer, penetran travma algoritmasında bir parametre olarak kendisine yer edinerek katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Obesity is the most important non-infectious epidemic disease according to the data announced by the World Health Organization (WHO). While many studies reveal the relationship between obesity and comorbid diseases, the role of obesity in penetrating trauma has remained in the background. In this study, we aimed to reveal the protective effect of Body Mass Index (BMI) and subcutaneous adipose tissue thickness (SATT), together with scores covering the abdomen, in patients with penetrating abdominal trauma. MATERIAL AND METHODS: The data of 234 abdominal penetrating trauma patients over the age of 16 who applied to the emergency general surgery unit of Istanbul Bagcilar Training and Research Hospital between 2017-2021 were analyzed retrospectively. Gender, age, types of penetrating injuries (gunshot wound/stab wound), BMI, presence of operation, surgical repair technique, direct surgery from the emergency room, need for blood transfusion and intensive care unit (ICU), presence of mortality, Injury Severity Score (ISS), Penetrating Abdominal Trauma Index (PATI), Flint Colon Injury Score (FCIS) and length of stay of the patients was recorded. SATT was measured by abdominal computed tomography. RESULTS: The patients were divided into 2 groups Gunshot Wound (GW) and Stab Wound (SW). In the GW group, the history of the operation (p0.05). DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study is valuable because it is the first study to evaluate penetrating abdominal injuries with both BMI and SATT comprehensively and with all abdominal scores. While no correlation was found between BMI and SATT and mortality, it was found that the weak patient population in the SW group needed more blood transfusions. This study demonstrated that SATT, which has been reported to be protective in blunt traumas, has no protective effect in penetrating traumas. A cut-off value to be determined for SATT with larger and multicenter studies can take its place as a parameter in the penetrating trauma algorithm.