Travma ile ave evre 1-2 hemorajik şokta olan hastalarda batın bilgisayarlı tomografisinin değeri
The value of abdominal computed tomography in patients presenting with trauma and in stage 1-2 hemorrhagic shock
- Tez No: 797682
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRAY ÇETE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: e-FAST, Acil Servis, Bilgisayarlı Tomografi, hemorajik şok, e-FAST, Emergency Service, Computed Tomography, hemorrhagic shock
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Travma ile Başvuran ve Evre 1-2 Hemorajik Şokta Olan Hastalarda Batın Bilgisayarlı Tomografisinin Değeri Giriş ve Amaç: Travma, dünya üzerinde en önemli ölüm nedenidir. Ülkemizde acil servislere başvuran hasta grupları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde ölüm ve engellilik durumları için önemli bir grubu oluşturmaktadır. Travma hastalarının yönetiminde görüntüleme yöntemleri yaralanmaların yerini ve erken müdahalesini sağlamak için önemli bir basamak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemler de e-FAST, X-Ray ve BT görüntülemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, acil servise başvuran ve pan-BT çekilen travma hastalarında hemorajik şok durumu, e-FAST bulguları arasındaki ilişki ve bu ilişkiye etki eden faktörler değerlendirildi. Bu çalışmada birincil amacımız ATLS hemorajik şok sınıflamasına göre evre 1-2 hemorajik şokta kabul edilen ve E-FAST uygulaması normal olan travma hastalarında batın tomografisinin hastanın yönetimini değiştirip değiştirmediğini saptamaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alınan izin ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya 01 Eylül 2021-01 Eylül 2022 arası travma ile başvuran ve acil serviste pan-BT çekilmiş 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Hastaların bir radyoloji hekimi ya da acil servis hekimi tarafından ilk başvuruda yapılan ve hastane veri sistemine eklenen E-FAST ve tüm vücut BT sonuçları kaydedildi. Elde edilen veriler analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda 465 hasta takip edildi, hastaların yaş ortalaması 36,96±17,05'ti. Bu hastaların %75,5'ini erkek hastalar oluştururken, 413 hastanın Hastaların %54,4'ünde yüksek enerjili travma öyküsü mevcuttu. Hastaların %84,1'inin evre 1-2 şok tablosunda olduğu saptandı. Hastaların %3,9'unda mortalite geliştiği ve %3,6 hastanın batın operasyonu geçirdiği tespit edildi. Acil servisten taburcu olan hasta oranı %38,1 olarak saptandı. Batın BT bulgularına göre e-FAST bakısının duyarlılığı %28 iken özgüllüğü %97 olarak saptandı. Başvuru sırasında evre 1-2 şok tablosunda olan, e-fast değerlendirmesi normal olan hastalarda, penetran yaralanma yoksa, karın ağrısı devam etmiyor ise ve takip 42 sırasında akut karın muayene bulguları gelişmemiş ise abdominal cerrahi girişim ihtiyacının olmadığı tespit edildi. Sonuç: Acil servise başvuran travma hastalarında intraabdominal kanama ve yaralanma varlığını saptamak için ilk tanı yöntemi olarak e-FAST kullanılmaktadır. Batın travması olan hastalar için e-FAST uygulaması önemli bir tanı yöntemi iken, kullanıcı bağımlı olması ve retroperitonal olarak yetersiz olması en önemli negatif yönüdür. Bizim çalışmamızda, evre 1-2 hemorajik şoku olan hastalar için e-FAST ile negatif görüntüleme gerçekleştirilmiş olsa bile batın BT görüntülemesinin pozitif sonuç verebileceği gözlenmiştir. Ancak batın BT pozitif olsa bile bu hastaların çoğu takip edilip sonrasında taburcu edilmiştir. Opere edilen hastalar abdominal penetran yaralanması ya da abdomimal semptom ve fizik muayane bulgusu olan hasta grupları olmuştur. Düşük evre şok kabul edilen abdominal muayene bulgusu ve semptomu olan hastalara, abdominal penetran yaralanmalara e-FAST negatif olsa bile batın BT öneriyoruz. Geri kalan düşük evre şok grubu hastalarda ise hekimin kararı belirli olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Value of Computerized Tomography of The Abdomen In Patients With Stage 1-2 Hemorrhagic Shock Applying With Trauma Introduction and Aim: Trauma is the leading cause of death in the world. In our country, it has an important place among the patient groups applying for emergency services. It constitutes an important group for death and disability situations in our country. In the management of trauma patients, imaging methods emerge as an important step in providing the location and early intervention of injuries. These methods appear as e-FAST, X-Ray, and CT imaging. In this study, the relationship between hemorrhagic shock status, e-FAST findings, and the factors affecting this relationship in trauma patients who presented to the emergency department and underwent pan-CT was evaluated. In this study, our primary aim is to determine whether abdominal tomography changes the management of the patient in trauma patients who are accepted as stage 1-2 hemorrhagic shock according to the ATLS hemorrhagic shock classification and whose E-FAST application is normal. Materials and Methods: This study was carried out retrospectively in the Emergency Service of Akdeniz University Faculty of Medicine with the permission of the Akdeniz University Faculty of Medicine Clinical Research Ethics Committee. Patients over the age of 18 who applied with trauma between September 01, 2021 and September 01, 2022 and underwent pan-CT in the emergency department were included in the study. E-FAST which was added to the hospital data system at the first admission by a radiologist or emergency medicine physcian and pan-CT results interpreted by the radiologist were recorded. The obtained data were analyzed. Results: In our study, 465 patients were followed, the mean age of the patients was 36.96±17.05. While 75.5% of these patients were male patients, 54.4% of 413 patients had a history of high-energy trauma. It was determined that 84.1% of the patients were in the stage 1-2 shock picture. It was determined that mortality developed in 3.9% of the patients and 3.6% of the patients underwent abdominal surgery. The rate of patients discharged from the emergency department was 44 38.1%. According to the abdominal CT findings, the sensitivity of the e-FAST scan was 28%, while the specificity was 97%. It was determined that there was no need for abdominal surgery in patients with stage 1-2 shock at the time of admission, with normal e-fast evaluation, if there was no penetrating injury, if abdominal pain did not continue, and if acute abdomen examination findings did not develop during follow-up. Conclusion: E-FAST is used as the first diagnostic method to detect the presence of intra-abdominal bleeding and injury in trauma patients admitted to the emergency department. While e-FAST application is an important diagnostic method for patients with abdominal trauma, the most important negative aspect is that it is user-dependent and retroperitoneally inadequate. In our study, it was observed that even if negative imaging was performed with e-FAST for patients with stage 1-2 hemorrhagic shock, abdominal CT imaging could yield positive results. However, even if the abdomen is CT positive, most of these patients were followed up and then discharged. The operated patients were groups of patients with abdominal penetrating injury or abdominal symptoms and physical examination findings. We recommend abdominal CT even if e-FAST is negative for abdominal penetrating injuries to patients with abdominal examination signs and symptoms that are considered low-grade shock. In the remaining low-stage shock group patients, the physician's decision will be determined.