Çocukluk çağı primer baş ağrılarında yaşam içi kan basıncı analizinin değerlendirilmesi
Ambulatory blood pressure monitoring in children with primary headache disroders
  1. Tez No: 703726
  2. Yazar: ASİYE BOLCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ARSLANSOYU ÇAMLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Başağrısı, hipertansiyon, migren, kan basıncı, YİKBİ, Headache, hypertension, migraine, blood pressure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Hipertansiyon (HT) çocukluk döneminde sıklığı giderek artan bir sağlık problemidir. Çocukluk çağı HT'nun yetişkinlik dönemini HT ve kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Baş ağrısı, çocuklarda sık görülen yakınmalardan biridir, HT'nun bir bulgusu olabileceği gibi primer baş ağrısı (PBA) olan olgularda da kan basıncı yükseklikleri görülebilir. PBA ofis kan basıncı ölçümleri normal olsa dahi, kan basıncı yükleri ve gece kan basıncı azalması yeterli olmayabileceği ve bunun primer baş ağrısı etyolojisinde rolü olabileceği düşünülmüştür. Yaşam İçi Kan Basıncı (YİKB) izlemi hipertansiyon tanı ve tedavisi, riskli grupların belirlenmesinde etkin ve non invaziv bir tanı aracıdır. Bu çalışmada, PBA tanısı ile izlenen çocuklarda YİKBİ değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Baş ağrısı yakınması ile başvuran ve primer baş ağrısı tanısı alan, kronik hastalığı olmayan ve ofis kan basıncı 95 persentilin veya 130/80 mm Hg'nin altında olan 8-17 yaş arası çocuk ve ergenler çalışmaya dahil edildi. Olgu ve kontrol grubunun vücut boy, kilo yaş cinsiyet bilgileri kaydedildi. Yaşa göre boy, ağırlık ve vücut kitle indeksi (VKİ) SDS'leri hesaplanıp ofis kan basıncı ölçümü yapıldı ve kısa kullanım bilgisi eğitiminin ardından YİKBİ cihazı takıldı. Olgu ve kontrol grubu toplam sistolik kan basıncı (SKB), gündüz SKB, gece SKB, toplam diyastolik kan basıncı (DKB), gündüz DKB, gece DKB, toplam ortalama arteriyel basınç (OAB), gündüz OAB, gece OAB, gündüz sistolik yük, gece sistolik yük, gündüz diyastolik yük, gece diyastolik yük, sistolik dip ve diyastolik dip değerleri kaydedildi. Demografik veriler, ofis kan basınçları ve YİKBİ ile elde edilen sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza Primer Baş Ağrısı (PBA) tanısı almış 37 hasta ( 30 migren, 7 gerilim tipi başağrısı) ve kontrol grubuna 37 sağlıklı çocuk dahil edildi. Olgu ve kontrol grubu yaş, cinsiyet vücut ağırlığı SDS ortalaması, boy SDS ortalaması ve VKİ SDS ortalaması ofis kan basıncı SDS'leri arasında fark yoktu. Toplam SKB, gündüz SKB, gece SKB, gece sistolik yük, gece diyastolik yük olgu grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Toplam DKB, gündüz DKB, gece DKB, toplam OAB, gündüz OAB, gece OAB, gündüz sistolik yük, gündüz diyastolik yük, sistolik dip ve diyastolik dip verileri olgu ve kontrol grubunda benzerdi. Sonuç: Baş ağrısı nedeniyle hastaneye başvurup ofis kan basıncı normal olan çocuk ve ergenlerde toplam, gündüz, gece ve toplam SKB ve gece sistolik/diyastolik yüklerin normal popülasyona göre yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension has become a healthcare problem with an increasing frequency in childhood. Recent studies have shown that childhood hypertension is a risk factor for Hypertension (HT) in adults. Headache is one of the most common complaints in children which can be a cardinal symptome of Hypertension but also patients with primary headache can have HT. It has been considered that patients with primary headache may have elevated blood pressure (BP) load and insufficient nighttime BP dipping even if the office blood pressure measurements are normal and this may have a role in the etiology of primary headache. Ambulatory Blood Pressure Monitoring (ABPM) is an effective and non-invasive tool for diagnosing hypertension and identifying risk groups. In this study, we aimed to evaluate ABPM in children followed up with the diagnosis of Primary Headache. Materials and Methods: In this study Children and adolescents aged 8-17 years, who has complaint of headache and diagnosed with primary headache, had no chronic disease, and had office blood pressure below the 95th percentile or 130/80 mm Hg, were included. Age, gender body height and weight information of the study and control groups were recorded. After calculating the height, weight and BMI SDS for age, office blood pressure was measured and ABPM device has administered after a brief usage information. In ABPM results, total systolic blood pressure (SBP), daytime SBP, nocturnal SBP, total diastolic blood pressure (DBP), daytime DBP nocturnal DBP, total mean arterial pressure (MAP), daytime MAP, nocturnal MAP, daytime systolic load, nocturnal systolic load, daytime diastolic load, nocturnal diastolic load, systolic dip and diastolic dip values of study and control group were recorded. Demographic data, office blood pressures and ABPM results were compared with the control group. Results: Our study included 37 patients diagnosed with Primary Headache (PBA) (30 migraine, 7 tension-type headache) and 37 healthy children in the control group. There was no difference between the age, sex, mean body weight SDS, mean height SDS, and body mass index (BMI) SDS mean office blood pressure SDS of the study and control groups. In ABPM data; elevation in Total SBP, daytime SBP, nocturnal SBP, nocturnal systolic load, and nocturnal diastolic load were found to be statistically significant in the study group than in the control group. There was no difference in the comparison of total DBP, daytime DBP, nocturnal DBP, total MAP, daytime MAP, nocturnal MAP, daytime systolic load, daytime diastolic load, systolic dipping and diastolic dipping. Conclusion: Children and adolescents who apply to the hospital due to headache and have normal office blood pressure found to have elevated Total SBP, day SBP, night SBP, nocturnal systolic load, nocturnal diastolic load compared to the normal population.