Acil servise başvuran COVID-19 hastalarında endocan parametresi düzeyinin değerlendirilmesi
Investigation of the endocan parameter level in COVID 19 patients applying to the emergency department
  1. Tez No: 703757
  2. Yazar: ÖMER DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Serum Endocan, Acil Servis, COVID-19, Serum Endocan, Emergency Room
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızın ana amacı Covid-19'lu hastaların endocan düzeylerinin değerlendirilerek, hastalığın tanı, tedavi ve takibi sürecinde kolaylaştırıcı ve yol gösterici bir parametre olup olmadığının belirlenmesidir. Çalışmamızın çalışma grubu Kayseri Şehir, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 10.02.2021 ile 31.04.2021 tarihleri arasında 18 yaşından büyük, öksürük, nefes darlığı, ateş ve eklem ağrısı şikayetleri ve non-spesifik enfeksiyon semptomları ile başvuran hastalar oluşturmaktadır. Araştırmamızın kontrol grubunu oluşturmak amacıyla yine Kayseri Şehir, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 10.02.2021 ile 31.04.2021 tarihleri arasında başvuran ateş, eklem ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve non-spesifik enfeksiyon bulgusu bulunmayan ve acil servis yeşil alanda tedavisi gerçekleştirilen 18 yaşından büyük hastalar seçilmiştir. İfade edilen kriterleri sağlayan hastalara araştırmaya ilişkin detaylı bilgi verilmiş ve gönüllü olmaları halinde araştırmaya dahil edilmişlerdir. Araştırmanın kontrol grubu 80 kişiden oluşmaktadır. Çalışmamızda COVID-19'lu hastalarda serum endocan düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti. Çalışmamızda tüm hastalarda, kontrol grubunda ve COVID-19 hastalarında cinsiyete göre serum endocan düzeylerinde anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Çalışmamız sonucunda bütün katılımcılar bağlamında 65 yaş üzerindeki bireylerde endocan düzeyi anlamlı şekilde yüksek bulunmuş olmakla beraber COVID-19 hastaları ve kontrol grubu arasında yaşa göre endocan düzeyinde anlamlı fark saptanmadı. Genel sağlık durumu açısından bakıldığında genel sağlık durumu ağır olan hastalarda endocan düzeyinin sağlık durumu hafif olanlara göre anlamlı şekilde yüksek bulundu. Bununla ilişkili olarak yoğun bakımda hayatını kaybetmiş olan hastalarda da serum endocan düzeyi şifa ile taburcu olanlardan anlamlı şekilde yüksek saptandı. Ayrıca yoğun bakımda tedavi gören COVID-19 hastalarında da endocan düzeyi servitste yatanlara göre daha yüksek bulunsa da aradaki fark anlamlı değildi. Çalışmamızda kronik hastalığı olanlarda endocan düzeyi kronik hastalığı olmayanlara göre anlamlı şekilde yüksekti. Tansiyonu 100/60 ve altındakilerde endocan düzeyinin 100/60 üzerinde olanlara göre daha yüksek olduğu, ancak gruplar arasındaki farkın anlamlı düzeyde olmadığı saptandı. Cre ile endocan pozitif yönde ilişki saptandı. Endocan değerinin PCR test sonucunu ve mortalite durumunu öngörme gücünün yüksek olduğu tespit edildi. PCR testi için en uygun cut-off değeri 0,58, sensitivitesi %69,4, spesifitesi de %84.8 olarak belirlendi. Sonuç olarak serum endocan düzeyinin COVID-19'un tanı ve mortalite tahmini için yararlı bir biyobelirteç olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The main purpose of our study is to evaluate the endocan levels of patients with Covid-19 and to determine whether it is a facilitating and guiding parameter in the diagnosis, treatment and follow-up of the disease. The study group of our study consisted of patients older than 18 years of age, who applied to the Emergency Medicine Clinic of Kayseri City, Training and Research Hospital, between 10.02.2021 and 31.04.2021, with complaints of cough, shortness of breath, fever and joint pain, and non-specific infection symptoms. In order to form the control group of our study, he applied to the Emergency Medicine Clinic of Kayseri City, Training and Research Hospital between 10.02.2021 and 31.04.2021, who did not have fever, joint pain, cough, shortness of breath and non-specific signs of infection, and was treated in the green area of the emergency service. Patients older than 18 years of age were selected. Patients who met the stated criteria were given detailed information about the study and were included in the study if they volunteered. The control group of the study consists of 80 people. In our study, the serum endocan level in patients with COVID-19 was significantly higher than in the control group. In our study, it was observed that there was no significant difference in serum endocan levels according to gender in all patients, control group and COVID-19 patients. As a result of our study, although the level of endocan was found to be significantly higher in individuals over the age of 65 in the context of all participants, no significant difference was found in the level of endocan according to age between COVID-19 patients and the control group. In terms of general health status, endocan levels were found to be significantly higher in patients with severe general health status compared to those with mild health status. In relation to this, the serum endocan level was found to be significantly higher in patients who died in the intensive care unit than those who were discharged with recovery. In addition, although the endocan level was found to be higher in COVID-19 patients treated in the intensive care unit compared to those hospitalized in cervix, the difference was not significant. In our study, endocan level was significantly higher in patients with chronic disease compared to those without chronic disease. It was determined that the endocan level was higher in those with blood pressure of 100/60 and below than in those with blood pressure above 100/60, but the difference between the groups was not significant. There was a positive correlation between Cre and endocan. It was determined that the endocan value had a high predictive power of PCR test result and mortality. The most appropriate cut-off value for PCR test was determined as 0.58, sensitivity as 69.4% and specificity as 84.8%. In conclusion, we can say that the serum endocan level is a useful biomarker for the diagnosis and mortality prediction of COVID-19.