Spor yöneticilerinin liderlik boyutlarının araştırılması bir kamu kurumu örneği
Investi̇gati̇ng the leadershi̇p di̇mensi̇ons of sports managers an example of publi̇c insti̇tuti̇on
  1. Tez No: 703761
  2. Yazar: AHMET USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Liderlik, Liderlik, Spor Yöneticisi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Spor yöneticiliği, sporun genel amaç ve ilkeleri doğrultusunda çok önemli nitelikler gerektiren bir meslektir. Bu niteliklerden biri ve en önemlisi, emrindeki ve çevresindekilere örnek ve lider olmasıdır. Bu doğrultuda yapılan çalışmada, bir kamu kurumunda görev yapmakta olan spor yöneticilerinin liderlik boyutları araştırılmış ve incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor İstanbul AŞ bünyesinde çalışmakta olan yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmada gönüllülük esasına bağlı olarak Spor İstanbul AŞ bünyesinde çalışmakta olan 114 yönetici yer almaktadır. Araştırma kullanılan veri toplama araçları; demografik bilgi anketi ve Anderson ve Prussia'nın (1997) geliştirdiği ve Tabak, Sığrı ve Türköz'ün (2013) Türkçe'ye uyarladığı Öz Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS 25,0 programında gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis testinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda spor yöneticilerinin öz liderlik ölçeği sonuçlarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca yaş, eğitim durumu ve mesleki tecrübeye göre gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bu bağlamda spor yöneticilerinin liderlik vasıflarının geliştirilmesine yönelik eğitim, seminer, konferans, atölye çalışması vb. düzenlenebilir; ilgili kurum ve kuruluş kapsamında çeşitli organizasyonlar planlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports management is a profession that requires very important qualifications in line with the general goals and principles of sports. One of these qualities and the most important is that he is an example and leader to those under his command and those around him. In this study, the leadership dimensions of sports managers working in a public institution were investigated and examined. The working group of the research consists of the administrators working within the Istanbul Metropolitan Municipality, Spor Istanbul AŞ. There are 114 managers working within the body of Spor İstanbul AŞ on a voluntary basis. Data collection tools used in research; demographic information questionnaire and Self-Leadership Scale developed by Anderson and Prussia (1997) and adapted to Turkish by Tabak, Sığrı and Türköz (2013) were used. The analysis of the data obtained within the scope of the research was carried out in the SPSS 25.0 program. It was determined that the data did not show normal distribution. In this direction, Kruskal Wallis test, one of the nonparametric tests, was used.