Uluslararası sermaye hareketleri ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Panel zaman serisi analizi G-7 ülke grubu örneği
The relationship between international capital movements and economic growth: Panel time series analysis G-7 country example
  1. Tez No: 703773
  2. Yazar: RAFAYIL BAYRAMOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN İSLATİNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sermaye Hareketleri, Ekonomik Büyüme, Doğrudan Yabancı Yatırım, Tesadüfi Etkiler Tahmincisi, Driscoll-Kraay, International Capital Movements, Economic Growth, Foreign Direct Investment, Random Effects Estimator, Driscoll-Kraay
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yapılan bu tezde uluslararası sermaye hareketlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi G-7 ülke grubu için (Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada) 1971-2019 dönemi ele alınarak incelenmiştir. Çalışmada ekonomik büyümeyi temsilen kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla değişkeni, uluslararası sermaye hareketlerini temsilen ise doğrudan yabancı yatırım, kamu harcamaları, ticari açıklık oranı ve brüt sabit sermaye hareketleri kullanılmıştır. Söz konusu değişkenler kullanılarak klasik model, sabit etkiler ve tesadüfi etkiler modeli tahminlenmiş ve model seçim test sonuçlarına göre tesadüfi etkiler tahmincisinin daha tutarlı sonuçlar vereceği tespit edilmiştir. Tesadüfi etkiler tahmincisinde temel varsayım testleri yapıldıktan sonra nihai model olan Driscoll-Kraay dirençli tahmincisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre G-7 ülke grubunda 1971-2019 döneminde uluslararası sermaye hareketleri ile ekonomik büyüme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of international capital movements on economic growth has been examined for the G-7 country group (Germany, USA, United Kingdom, France, Italy, Japan, and Canada) for the period 1971-2019. In the study, per capita gross domestic product variable is used to represent economic growth, and foreign direct investment, public expenditures, trade openness rate and gross fixed capital movements are used to represent international capital movements. Using these variables, classical model, fixed effects, and random effects model were estimated and it was determined that random effects estimator would give more consistent results according to model selection test results. After testing the basic assumptions in the random effect's estimator, the final model, the Driscoll-Kraay resistive estimator, was examined. According to the results obtained, a positive and significant relationship was found between international capital movements and economic growth in the G-7 country group in the 1971-2019 period.