Gelişmekte olan ülkelerde yabancı sermaye ve ekonomik büyüme
Capital flows and economic growth in developing countries
  1. Tez No: 174901
  2. Yazar: OKTAY SALİH AKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TİMUR HAN GÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, sermaye hareketleri, yabancı doğrudan yatırım, taşma etkileri, Economic growth, capital flows, foreign direct investment, spillover effects
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Gelişmekte olan ülkelere yönelik yabancı sermaye akımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi yoğun biçimde tartışılmıştır. Geleneksel görüşe göre yabancı sermaye girişleri mevcut sermaye stokunu arttırma yoluyla ekonomik büyümeyi etkilerken son dönemlerde yapılan çalışmalarda ise yabancı doğrudan yatırımlar (YDY) aracılığıyla uluslararası teknoloji transferinin rolü ön plana çıkartılmaktadır. Giderek artan sayıdaki kanıtlara göre YDY'lar büyümeyi teknoloji transferi yoluyla etkilemektedir. Sözkonusu yaklaşıma göre teknolojik gelişme, ekonomik büyüme konusunda kilit bir rol oynamaktadır ve yabancı firmalar gelişmekte olan ülkelerin ileri teknolojilere erişmesini sağlayan başlıca kanallardan birisini oluşturmaktadır. Borenzstein, De Gregorio ve Lee (1998)'nin çalışması gibi sermaye akımları ve ekonomik büyüme konusunda yapılan başlıca çalışmalar YDY'ların pozitif taşma etkilerine işaret etmektedir. Sermaye hareketlerinin büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, gelişmekte olan ülkeler açısından sermaye hareketlerine yönelik uygun makroekonomik politikaların oluşturulmasında önemli bir rol oynayabilecektir. Bu çalışmada YDY'lar ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki panel veri yöntemi kullanılarak ampirik olarak incelenmiştir. 30 gelişmekte olan ülke verileriyle, beşeri sermaye değişkeni ve taşma etkilerini ölçmek için oluşturulan bir etkileşim terimini de içeren bir dizi bağımsız değişken kullanılarak YDY'ların ekonomik büyüme üzerindeki etkisi test edilmiştir. Tahmin sonuçlarına göre YDY'lar ve ekonomik büyüme arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bununla birlikte çalışmada YDY'lardan kaynaklanan pozitif bir taşma etkisi tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The contribution of foreign capital flows (FDI) to economic growth in developing countries has been debated quite extensively. The traditional argument is that capital inflows improves economic growth by increasing the capital stock, whereas recent literature points to the role of FDI as a channel of international technology transfer. There is growing evidence that FDI enhances growth through technology transfer. In this approach technological change plays a pivotal role in economic growth and foreign firms are one of the major channels in providing developing countries with access to advanced technologies. The main research on capital flows and growth has pointed towards the positive spillover effects of foreign direct investment like Borensztein, De Gregorio and Lee (1998). Assessing the growth effects of capital flows could play an important role for designing the appropriate macroeconomic policies towards capital inflows in developing countries. In this study, the relationship between foreign direct investment flows and economic growth is empirically investigated using a panel data approach. Out of a sample of 30 developing countries, foreign direct investment flows were tested in relation to their impact on economic growth with using different kinds of variables including human capital and an interaction term which measures the spillover effects. The results suggest a positive and significant relationship between economic growth and foreign direct investment flows. However, a positive spillover effect of FDI has not been found in this study.