Yeni medyada marka farkındalığı yaratmada viral reklamların rolü: Antalya ilinde bir uygulama
The role of viral advertisements in creating brand awareness in the new media: In Antalya province
  1. Tez No: 703788
  2. Yazar: EYÜP ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEFİKA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Viral Reklamlar, Marka Farkındalığı, New Media, Viral Advertisements, Brand Awareness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnternet teknolojilerindeki hızlı değişim ve gelişimler, geleneksel medya araçlarının yerini yeni medya teknolojilerine bırakmasını sağlamaktadır. Yeni medya teknolojileri ile çift yönlü iletişim artmış, bilgiye erişim daha kolay hale gelmiştir. Yeni medya ortamlarında sosyalleşmekten alışverişe birçok ihtiyaç karşılanabilmektedir. İnsanların hayatında yer edinen yeni medya teknolojileri markaların da ilgisini çekmiştir. Markalar iletişim ve pazarlama çalışmalarını bu ortamlara taşımıştır. Geleneksel medyaya göre yeniliklere daha açık olan yeni medyada, farklı pazarlama ve reklam çalışmaları denenmektedir. Hızlı ve kolay tüketilebilir olan yeni medyada insanların dikkatini çekmek ve pazarlama çalışmalarının yayılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Markalar bunun için iletişim ve pazarlama çalışmalarında viral reklamlara yönelmektedir. Viral reklamlar sayesinde markanın verdiği mesaj daha hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Bu çalışma, yeni medyada marka farkındalığı yaratmada viral reklamların rolünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Antalya il merkezinde yaşayan insanlar ile yapılan online anket kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda, viral reklamların marka farkındalığına olan etkisi tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda markaların, yeni medyayı aktif kullanmaları ile marka farkındalığı arasındaki ilişki ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The rapid changes and developments in internet technologies ensure that traditional media tools are replaced by new media technologies. With the new media technologies, two-way communication has increased and accessing to information has become easier. In the new media environments, many needs are provided from socializing to shopping. The new media technologies, which have a place in people's lives, have attracted the attention of many brands. The trademarks have moved their communication and marketing works to these environments. Different marketing and advertising activities are tried in the new media, which is more open to innovations than the traditional media. It is aimed to attract people's attention and spread marketing efforts in the new media which is fast and easily consumed. Whence, trademarks turn to viral advertisements in their communication and marketing efforts. The message of the brand can spread more quickly with viral ads. This study was conducted to reveal the role of viral advertisements in creating brand awareness in new media. The study was carried out using an online survey with people living in the city center of Antalya. As a result of the research, the effect of viral advertisements on brand awareness was determined. In consequence of the analyzes, the relationship between brand awareness and effective use of new media by brands has been revealed.