Sâcidî Dîvânı (inceleme-transkripsiyonlu metin)
Sacidî's Dîvân (research-trankripsiyon text)
  1. Tez No: 703879
  2. Yazar: FATİH NACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sâcidî, Dîvân, Râfizîlik, Kızılbaşlık, Kerbelâ, Sâcidî, collected poems, Râfizîlik sect, Kızılbaşlık, Kerbelâ
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu çalışma, XVIII. yüzyılda yaşamış olan, içinde Hz. Muhammed (sav), Hz. Ali, Ehl-i Beyt, On İki İmam sevgisi ile birlikle Kerbela hadisesine şiirlerinde yer veren, kendisini şiirlerinde Alevî, Kızılbaş, Râfizî ve Câferî olarak tanımlayan Belgrad, Trablusşam ve Galata Kadılığı görevlerinde bulunan, Şeyhülislam Yenişehirli Abdullah Efendi'nin Fetva Eminliği görevini yapan, yaşadığı dönemde âlim ve fakih kişiliği ile tanınan, Sâcidî'nin mevcut olan tek müellif hatlı yazma dîvân nüshası üzerinde yapılan tek nüsha metne dayanan bir doktora çalışmasıdır. Eserin baş tarafında şairin hayatı hakkında bilgi, dîvânda yer alan şiirlerin şekil ve muhtevasıyla ilgili izahlı bir inceleme yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This is a doctorate study based on there view text made on the existing manuscripts of the collected poems of Alevî, Kızılbaş, Râfizî spirit Sacidî who lived in the 18 th century, was filled with love of Ahl-al Bayt, and gave a place in his poems to the events of Karbala, Hz. Hüseyin At the beginning of the work, there are a piece of information about the poet's life, and a detailed research about the form and the content of the poems which get involved in his collected poems.