Ġarâibü'ṣ-Şıġar Dîvânı'nın söz varlığı
The vocabulary of Ġarâibü'ṣ-Şıġar
- Tez No: 703880
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Ali Şir Nevâyî, Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar, Söz Varlığı, Dizin, Chagatai Turkish, Ali Şir Nevâyî, Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar, Vocabulary, Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1049
Özet
Bu çalışma, Ali Şir Nevâyî'nin dört divanından ilki olan Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvânı'nın söz varlığının ortaya konması amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın“Giriş”bölümünde Çağatay Türkçesi, Ali Şir Nevâyî ve çalışmamıza konu olan Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvânı hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın“Söz Varlığı”bölümünün“Yöntem ve Teknikler”alt başlığında Ġarāibüᵓṣ-Ṣıġar Dîvânı'nın söz varlığını ortaya koymak üzere kullanılan yöntem ve tekniklerden bahsedilmiştir.“Söz Varlığı Dizini”alt başlığında divanda yer alan tüm sözcük ve söz öbekleri anlam ve işlevlerine göre kapsamlı bir dizin çalışması sonucu ortaya konmuştur. Divanda yer alan Arapça ve Farsça ifadeler de ayrı bir dizin olarak çalışmada yer almıştır.“Sonuç”bölümünde ise Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvânı'nın söz varlığından elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Tez çalışmasında yararlanılan kaynaklara“Kaynakça”bölümünde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to present the vocabulary of Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvân, which is the first of Ali Şir Nevâyî's four divans. In the“Introduction”section of the study, the information about Chagatai Turkish, Ali Şir Nevâyî and Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvân, which is the subject of our study, is given. The methods and techniques used to present the vocabulary of the Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvân are mentioned in the“Methods and Techniques”section, which is the subtitle of the“Vocabulary”title. All the words and phrases in the divan have been presented under the subtitle of“Vocabulary Index”, as a result of a comprehensive index study. Also Arabic and Persian phrases in the divan have been presented in the study as a another index. The findings obtained from the vocabulary of the Ġarâᵓibü'ṣ-Ṣıġar Dîvân are mentioned under the“Conclusion”title. The sources used in the thesis are listed under the“Bibliographies”title.