İBB Atatürk Kitaplığı BEL_YZ_K.04434 numaralı Şiir Mecmuası (inceleme-metin)
IMM Ataturk Library Poetry Journal no. BEL_YZ_K.04434 (analysis-text)
  1. Tez No: 711817
  2. Yazar: ŞEYMA SENA ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir Mecmuası, İBB Atatürk Kitaplığı, Bel_Yz_K.04434, Türkİslam Edebiyatı, Alevî-Bektâşî, Ehl-i beyt, Poetry Journal, IMM Ataturk Library, Bel_Yz_K.04434, Turkish-Islamic Literature, Alevi-Bektashi, Ahl Al-Bayt
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 430
Özet
Çalışmamıza konu olan eser İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığında Bel_Yz_K. 04434 numarada kayıtlı bulunan şiir mecmuasıdır. 93 varaktan oluşan bu mecmuanın genel tanıtımı ile birlikte muhteva incelemesi yapıldıktan sonra transkripsiyonlu metni verilmiştir. Mecmuada bulunan şiirler, matbu veya yazma nüsha divanlarda bulunduğu takdirde mukayese yoluna gidilerek aradaki farklar dipnotlarda belirtilmiştir. Mecmuanın mürettibi ve ne zaman tertib edildiği tesbit edilememiştir. Şiirlerin büyük çoğunluğu gazel nazım biçimiyle kaleme alınmıştır. XIII. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar yaşamış muhtelif şairlerin şiirlerinin yer aldığı mecmuada 63 şairden yaklaşık 50 kadarının yaşadığı yüzyıl ve şiirleri bilinmektedir. Toplam 246 adet şiirden müteşekkil mecmuadaki şiirlerin yarıdan fazlası Alevî-Bektâşi geleneğine ait kavram, tabir, sembol ve temalar içermektedir. Mecmuada Azbî, Dertlî, Fâzıl, Fuzulî, Hatâyî, Hayâlî, Hüsnî, Kaygusuz Abdal, Kethüdazâde Ârif, Kul Nesîmî, Misâlî, Muhîtî, Pir Sultan Abdal, Sâcid, Surûrî, Şîrî, Vahdetî ve Virânî gibi Alevî-Bektâşî meşrebli şairlerin yanı sıra Mevlevilik, Nakşibendilik, Halvetîlik, ve Kadîrîlik gibi tarikatlara mensub şairlerin özellikle Ehli Beyt'e olan sevgi ve bağlılıklarını ifade eden şiirlerine de yer verilmiş olması mecmuanın Alevî-Bektâşî muhtevalı bir mecmua olarak değerlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Mecmuada en fazla şiir Alevî-Bektâşî geleneğinin yedi büyük şairinden biri olan Seyyid Nesîmî'ye aittir.
Özet (Çeviri)
The work that is the subject of this study is a poetry journal registered with the number Bel_Yz_K. 04434 in the Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library. After the general introduction of this journal, which consists of 93 sheets of paper, and the content analysis, the transcripted text is presented. If the poems in the journal are in printed or handwritten divans (poem collections), comparisons are made, and the differences are indicated in the footnotes. The compositor of the journal and the date of its arrangement could not be determined. Most of the poems were written in the form of ghazal verses. In the journal, which includes the poems of various poets who lived from the 13th century to the 19th century, the century and poems of approximately 50 of the 63 poets are known. More than half of the poems in the journal, which consists of 246 poems in total, contain concepts, phrases, symbols and themes belonging to the Alevi-Bektashi tradition. The fact that besides poets such as Azbi, Dertli, Fazil, Fuzuli, Hatayi, Hayali, Husni, Kaygusuz Abdal, Kethudazade Arif, Kul Nesîmî, Misali, Muhiti, Pir Sultan Abdal, Sacid, Sururi, Shiri, Vahdeti and Virani, the poems – especially those expressing love and devotion to the Ahl Al-Bayt - of poets belonging to sects such as Mawlawiyya, Naqshbandiyah, Khalwatiya and Qadiriyya, as well as Alevi-Bektashi poets such as Vahdeti and Virani are included in the journal, makes it possible to evaluate the journal as a journal with Alevi-Bektashi content. Most of the poems in the journal belong to Seyyid Nesîmî, one of the seven great poets of the Alevi-Bektashi tradition.