Öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanımına ilişkin okul yöneticilerin görüşleri
The opinion of school managers about learning analytics in school management
- Tez No: 703895
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Analitiği, Öğretim Liderliği, Okul Yöneticisi, Okul Yönetimi, Learning Analytics, Teaching Leadership, School Manager, School Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanımına ilişkin okul yöneticilerin görüşlerinin belirlenmesidir. Temel amacı gerçekleştirmek için öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanımının, okul hafızasının oluşturulması, geleceğe ilişkin eylem planlarının yapılması, destek ihtiyacı bulunan öğrencilerin belirlenmesi ve öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanılmasının yararlarına ilişkin cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenlerine göre değişimine yönelik çalışmalar hakkında okul yöneticilerin görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanımına ilişkin okul yöneticilerin görüşlerinin belirlenmesini amaçlayan bu araştırma, geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeye çalıştığı için tarama modeli temel alınarak desenlenmiştir. Araştırmada farklı araştırma yaklaşımları bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında Edirne Merkez İlçe ve İlçelerinde görev yapmakta olan 6'sı kadın, 7'si erkek olmak üzere 13 yönetici dâhil edilmiş ve görüşleri alınmıştır. Araştırmada öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanımına ilişkin okul yöneticilerin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla eğitim programı ve eğitim süreci yönetimi, öğretmenlerin desteklenmesi ve geliştirilmesi ile düzenli öğretme öğrenme çevresi temalarına göre çalışma yürütülmüştür. Bu temalar doğrultusunda okul yöneticilerinin öğrenme analitiği çerçevesinde öğretim liderliği rollerinin bilincinde oldukları, okul- öğretmen- veli- öğrenci etkileşimini en iyi şekilde yürüttükleri, başarıyı teşvik edici planlamalar yaptıkları, öğretmenlerin mesleki yönlendirmede teşvik edici çalışmalar gerçekleştirdikleri, okulla ilgili geleceğe yönelik doğru kararlar almak amacıyla sayısal verilerin kayıt altına alınmasının önemini kavradıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında verilerin toplanması için araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Çalışma grubu Edirne İli ve ilçelerinde bulunan okul yöneticilerinden oluşmaktadır. Çalışmaya 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılında Edirne merkez ve ilçelerde MEB'e bağlı okullarda görev yapan Edirne ili ve ilçelerinde bulunan 118 okulun yöneticisi dahil edilmiş ve görüşleri alınmıştır. Anket aracılığıyla elde edilen verileri yedi farklı okul türü ve yüz on sekiz okul yöneticisi ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerin analizinde genel durumu görmek için frekans ve yüzde dağılım incelenmiştir. Nicel verilerin araştırmada ele alınan değişkenler ile ilişkisinin anlamlı bir şekilde dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için ki-kare analizi yapılmıştır. Araştırmada öğrenme analitiğinin okul yönetiminde kullanımına ilişkin okul yöneticilerin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yöneltilen sorulardan öğrenme analitiği sayesinde öğrencilerin elektronik ortamda değerlendirilip, derse olan katılım düzeyleri ve ilgisinin ölçülebileceği, öğretim sürecinde karşılaşılacak aksaklıklar noktasında uyarı görevi üstlenebileceği, ileriye dönük öğretimsel planlamalar yapılabileceği, ders tasarımı, iyileştirme ve yayınlama süreci için girdi elde edilebileceği, öğrenme ortamlarının bireyselleştirilmesinin sağlanabileceği, öğrenme süreçlerinin değerlendirilmesinde öğrenciye görev ve sorumluluk verilebileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to state the opinion of school managers about learning analytics in school management. School managers' opinions were tried to determine about the studies of changing senority, age and gender according to use of learning analytics in school management and determine the students who need support, action planning about the future and creating school memory. The study aiming to determine managers' opinions about the use of learning analytics is based on scanning model because it tries to describe the situation now and in the past. Different research approaches are used in this study. The first step of this research consists of 13 managers (6 female, 7 male) who work in the centre of Edirne and central district. In the research aiming to determine the managers' opinions about learning ability in school management, it is studied in the frame of training program and training process management, supporting and improving teachers, stable learning and teaching. In the frame of these themes, the managers are aware of the learning analytics in teaching leadership roles, managing school- parent- teacher- student interaction in a good way, planning promote the success, teachers' guidance for Professional orientation and comprehending the importance of recording digital data to rectitude about school in the future. In the second step of this research, the queationnaire form that is developped by the researcher is used to gather data. This research group consists of the school managers who work in Edirne center and central districts. This research consists of 118 school managers who work in Edirne center and central districts in 2020-2021 Academic Year and the research takes their opinion. This research acquires the datas from seven different schools and one hundred eighteen school managers who are negotiated. Frequency and percentage distribution is analyzed to observe general situation in quantitative datas analysis of this research. X-square analysis is used to determine if there is a meaningful relation between variance that is handled in the research. On the purpose of determining the school managers' opinions, the learning analysis is used in the school management in the research by asking questions and the research found out that the students are evaluated electronically, their interest and participation of the lesson could be measured, educational planning could be made, input could be handled to publication-reformation-lesson designment, learning environment could be individualised, responsibility could be given for the students in evaluating for learning process.